Hersh: Ukrainas offensiv ett katastrofalt misslyckande

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Seymour Hersh. © Foto: Institute for Policy Studies (CC BY 2.0)

Det så kallade Wagnerupproret i Ryssland kom som en skänk från ovan för makteliten i USA. Detta eftersom ”upproret”, som visade sig inte vara något uppror, tillfälligt tog bort fokus från fiaskot i den västunderstödda offensiven mot Ryssland i Ukraina. Det skriver den legendariska grävande journalisten Seymour Hersh på Substack. Väst kastar bort miljarder på Ukrainakriget i hopp om ett ”mirakel” som inte kommer komma.

Västerländska ”experter” och medier jublade över det påstådda Wagnerupproret i Ryssland förra helgen. Men mycket till uppror var det inte. Händelsen avtog snabbt.

Seymour Hersh skriver nu i ett nytt inlägg på Substack att han tycker synd om dessa experter och journalister som verkar förlita sig på tjänstemän i Vita huset och utrikesdepartementet.

”Det fanns ingen marsch mot Moskva, och det fanns inte heller ett betydande hot mot Putins styre”, påpekar han.

Enligt Hersh verkar de här källorna sakna förmåga att uppfatta verkligheten och den ”totala katastrof som drabbat den ukrainska militärens motoffensiv”.

Verkligheten, till skillnad från vad som sägs i västmedia, är enligt Hersh den att Putin snart kan ta full kontroll över de fyra ukrainska regionerna Donetsk, Kherson, Luhansk och Zaporizhzhia.

Och Wagnerhändelsen har gjort Rysslands president Putin starkare, inte svagare, säger en källa inom den amerikanska underrättelsetjänsten till Seymour Hersh. Det hela uppges ha sin förklaring i att Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin inte gillade Rysslands övergång från anfall till att i stället fokusera på att försvara det man redan tagit från Ukraina. De riktiga experterna inom amerikansk underrättelsetjänst vet vad som pågår, men Vita huset förmedlar ett helt annat narrativ till allmänheten. Hersh kallar ”Wagnerrevolten” för en icke-revolt som stärker Putin.

Seymour Hersh skriver (fritt översatt):

”Den nuvarande slagfältstatistiken som jag tagit del tyder på att Bidenadministrationens övergripande utrikespolitik kan vara i riskzonen i Ukraina. Den reser också frågor om Nato, som tillhandahållit de ukrainska styrkorna med utbildning och vapen för den idag släpande offensiven. Jag har fått veta att under de första två veckorna av operationen tog Ukrainas militär endast 113 kvadratkilometer av territorium som tidigare innehades av den ryska armén, varav mycket var öppet landskap. Däremot har Ryssland nu kontroll över 100.000 kvadratkilometer av ukrainskt territorium. Jag har fått höra att ukrainska styrkor de senaste tio dagarna inte tagit sig igenom de ryska försvaren på något betydande sätt. De har bara återtagit ytterligare fem kvadratkilometer av ryskockuperat territorium. I denna takt, sade en informerad tjänsteman, skojsamt, skulle det ta Zelenskys militär 117 år att befria landet från rysk ockupation.”

(Liknande siffror kan man hitta i andra källor. Så här skriver Yle: ”Ukraina inledde sin senaste motoffensiv i början av juni. Ukraina har hittills återerövrat kring 130 kvadratkilometer mark av de över 100.000 kvadratkilometer som Ryssland kontrollerar.”)

Det krävs ett ”mirakel” för att vända situationen i kriget, hävdar Seymour Hersh. Men det miraklet kommer inte komma, skriver han också.

Samtidigt påpekar han att vissa amerikanska tidningar de senaste dagarna börjat förstå vad som verkligen pågår, men att Bidenadministrationen inte tycks begripa. Åtminstone finns det inga offentliga bevis för att Vita huset förstår verkligheten i Ukraina.

Enligt Hersh borde den ”stundande katastrofen” i Ukraina få amerikanska politiker att vakna.

Slutligen menar Seymour Hersh att krigsfiaskot är ett stort problem för den amerikanska presidenten Joe Biden, som går till omval nästa år. Biden kan behöva förklara varför de cirka 150 miljarder dollar som hittills skickats till Ukraina visade sig vara ”en mycket dålig investering”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program