Hätsk debatt om hedersrelaterat våld och förtryck i riksdagen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Riksdagen genomförde en så kallad särskild debatt om invandrarrelaterat våld och förtryck i nära relationer. Under debatten uppstod det hätska replikväxlingar mellan Sverigedemokraterna å ena sidan och Socialdemokraterna samt Vänsterpartiet på den andra sidan.

Det så kallade hedersrelaterade våldet och förtrycket som exploderat som samhällsproblem i spåren av den stora utomeuropeiska invandringen till Sverige, gav upphov till en infekterad ton mellan Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson och justitieminister Morgan Johansson (S).

– Varför vill ni kasta ut brottsoffren? Det är faktiskt det som är Sverigedemokraternas linje. Ni hade aldrig velat att någon av de här pojkarna eller flickorna som förtrycks finns i Sverige, menade justitieministern i en ordväxling med Andersson.

Andersson svarade genom att ge sin syn på varför Socialdemokraterna och regeringen inte vill ta tag i de invandrarrelaterade våldsproblemen.

– Samtidigt vet vi att Socialdemokraterna har snudd på monopol på de väljare i de invandrartäta förorterna som är drabbade av hedersförtryck, svarade Andersson.

– Socialdemokraterna har aldrig velat att invandrare anpassar sig när de kommit till Sverige och blir en del av vårt samhälle. Det skulle nämligen riskera att de övergav det bidragsberoende Socialdemokraterna önskat hålla dem i, fortsatte Andersson.

Foto: Tobias Andersson (SD) under debatten

– Det är lätt om man är konspiratorisk att tro att Socialdemokraterna vilja att behålla monopol på väljargruppen föranlett att man inte ställt de krav som krävs för att de skulle kunna komma ur hedersförtryck, avslutade Andersson.

Mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hettade det också till när Andersson menade att Vänsterpartiet aktivt ställt sig bakom organisationer som bidrar till våldet och förtrycket.

– Jag tycker att man kan skuldbelägga Ung Vänster för hur de agerade efter mordet på Fadime. Jag tycker dessutom att man kan dra kopplingen från Ung Vänster agerande till Vänsterpartiet, eftersom att Nooshi Dadgostar själv strax efter blev vice ordförande i samma ungdomsförbund. I den rollen deltog hon bland annat i intervjuer med ordförande för Sveriges Unga Muslimer, menade Andersson.

Sveriges Unga Muslimer är en ungdomssektion till Muslimska Brödraskapet. Muslimska Brödraskapet har pekats ut i en MSB-rapport att ha kopplingar till våldsbejakande islamism. Vänsterpartiets Gudrun Nordborg menade att Sverigedemokraterna pekar ut muslimer.

Foto: Gudrun Nordborg (V) under debatten

– Däremot tycker jag Sverigedemokraterna är väldigt duktiga på att markera mot det muslimska samhället och de muslimska tankegångarna som inte alls är detsamma som att man agerar för eller tänker ikring hedersrelaterat våld och förtryck, svarade Nordborg.

Under debatten uppmärksammade den mördade Fadime Şahindal av flera talare, hon bragtes om livet 2002. Hennes pappa och bror dömdes för misshandel av henne 1998, en misshandel som hon utsattes för på grund av att hon hade en pojkvän som inte familjen valt åt Fadime. Hon höll ett tal i riksdagen 2001 angående våld i nära relationer. Hon blev sedan avrättade av sin egen far 2002, efter att Fadime i smyg hade träffat sina systrar och mamma.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program