Hamas ett sätt att splittra palestinierna – och undvika en tvåstatslösning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Israels makthavare är inte intresserade av någon tvåstatslösning med palestinierna och därför har man gett ”livskraft” åt Hamas, förklarar Stig Berglund i Swebbtv. På detta sätt har palestinierna splittrats och det har inte funnits någon att förhandla med. Tvåstatslösningen har försvunnit som en realistisk lösning på konflikten.

Det är i Swebbtvs senaste Omvärldsanalys som Stig Berglund bland annat diskuterar Palestinakonflikten.

Den 18 oktober publicerade tidningen Världens historia en artikel rubricerad ”Hamas är Israels egen blodiga ’uppfinning'”, senare ändrad till ”Hur uppstod Hamas?”.

”På 1970-talet såg Israel en möjlighet att använda de olika islamistiska rörelserna för att splittra det palestinska motståndet. Men det strategiska draget visade sig vara ett katastrofalt misstag”, står det bland annat i artikeln.

Enligt Berglund stämmer det att Israel understött Hamas. Detta just för att splittra det palestinska motståndet, för att i sin tur undvika en tvåstatslösning med palestinierna.

– Hela vägen fram till idag har det varit underförstått eller rentav klart uttalat sedan början på 90-talet att det ska inte vara någon tvåstatslösning, säger Stig Berglund i Swebbtv. Och för att åstadkomma det ska vi se till att Hamas får en stark ställning. Det är officiell politik. Det pratas det om i tidningar. Det finns åtskilliga citat som säger att om man vill slippa en tvåstatslösning så ska man understödja Hamas. Vi låter Qatar finansiera lite. Vi ser till att det finns två palestinska parter, för då finns det ingen att prata med om hur en tvåstatslösning ska se ut.

Hamas skulle konkurrera med PLO.

– Så länge det finns två motparter finns det ingen motpart att prata med. Och det gynnar oss i det långa loppet. Så ser man det fortfarande, påpekar Berglund.

Israel såg till att Hamas hade ”livskraft”.

– Man vill ha söndringen på andra sidan som gör det svårt eller omöjligt att förhandla. Man kan då spela ett spel in i det längsta. Min misstanke är att man på ett eller annat sätt kommer försöka tömma Gaza på sin befolkning.

Läs också:

Blowback: How Israel Went From Helping Create Hamas to Bombing It
Netanyahu and Hamas depended on each other. Both may be on the way out.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program