Gazakriget kan bli en passande ursäkt för att överge Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den blodiga konflikten mellan Israel och Hamas kan bli ett lämpligt sätt för USA att skifta världens fokus och dra sig ur det misslyckade proxykriget mot Ryssland i Ukraina. Säger man att man måste allokera om resurser, kan man dessutom bli förlåtna för att man överger Ukraina, förklarar Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetysanalys.

Medias fokus har försvunnit från Ukraina och hamnat allt mer på det som händer i Israel. Och det kan vissa tycka är väldigt lämpligt. För Ukrainakriget har blivit ett stort misslyckande för väst.

Och fokus kan hamna ännu mer på Israel och Palestina. För den konflikten kan komma att växa.

– Det som man möjligen kan befara är att den här konflikten i Israel utvidgar sig ännu ner. Och det är ju det som vi ser, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

Enligt Stenlund finns det sådana tecken även på den ekonomiska marknaden.

I ett sådant läge kommer världen vara ”mycket, mycket mer fokuserad” på Israel än Ukraina, för i den senare konflikten händer det inte så mycket.

– Det är samma nyheter dag efter dag. Det blir helt enkelt inte bra nyheter, utan bara något som pågår. Och då finns det också en logik hos USA och Nato att säga att man måste allokera om resurser, fortsätter Magnus Stenlund i Swebbtv. Och känner man att man måste göra det, kan man bli förlåtna för att man överger Ukraina, vilket ju redan vet att de kommer bli tvungna att göra. De har i praktiken redan gjort det.

– Det här är i alla fall ett tänkbart viktigt skäl till varför man tycker den här konflikten i Israel passar bra. Det betyder ju inte att man har startat den själv eller på något sätt ens ligger bakom den. Men man kan utnyttja det på det här sättet.

Det kan också vara så att västmakterna just nu provar sig fram för att manipulera situationen och till exempel få till en false flag-attack som skylls på Ryssland. Detta eftersom ”man vet att ryssarna är så pass uppenbara vinnare” i kriget. Nyligen har flera undervattensledningar mellan Finland och Estland respektive Sverige och Estland förstörts.

Läs också:

USA är vid ”slutet av repet” på sitt Ukrainastöd
Mearsheimer: Det är kört för Ukraina – borde kapa banden TILL VÄST

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program