Mearsheimer: Det är kört för Ukraina – borde kapa banden TILL VÄST

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nu medger Ukraina att det blivit allt svårare att få ekonomiskt stöd av väst. Om USA ”drar ut sladden” är det kört för Ukraina. Det säger statsvetaren John Mearsheimer i Judge Napolitano. Och detta ”får magen att vända sig”, påpekar han, eftersom det är väst som egentligen bär ansvar för kriget mot Ryssland. Man har utnyttjat och hetsat Ukraina. Enligt Mearsheimer är det som skett i kriget en ”katastrof för ukrainarna”.

Förra veckan förklarade John Kirby, det amerikanska nationella säkerhetsrådets talesman, att USA är vid slutet av sitt rep i sitt stöd för Ukraina.

I en intervju med Judge Napolitano säger den framstående akademikern John Mearsheimer, professor i statsvetenskap, att detta innebär slutet för Ukraina i kriget mot Ryssland.

”Är Ukraina färdigt?”, undrar Andrew Napolitano.

– Ja, jag tror… Kirbys kommentarer om att vi inte kommer fortsätta stödja Ukraina på lång sikt betyder i princip att de är färdiga. Alla förstår, att om vi drar ut sladden för ukrainarna, är de körda. De har inte vapnen eller de finansiella resurserna att fortsätta den här striden. Ryssarna kommer köra över dem. President Biden och andra har sagt att vi står bakom dem till slutet och att vi inte kommer överge dem. Men vi överger dem nu. Och det är svårt för mig att se, särskilt med tanke på den misslyckade motoffensiven, hur ukrainarna inte kommer kollapsa.

Det rentav ”vänder sig i magen” på Mearsheimer, säger han. Enligt honom är det väst som tvingat in Ukraina på denna förödande väg.

– Fullständigt fruktansvärt. Jag menar, vi drar in dem i detta krig. Vi bär i princip ansvar för det på grund av våra försök att göra Ukraina till ett västerländskt bålverk vid Rysslands gräns. Och vi uppmuntrade motoffensiven, vi tvingade dem att attackera vecka efter vecka samtidigt som de led enorma förluster. Och nu, när de verkligen har hamnat i djupa problem, drar vi ut sladden på dem. Det får magen att vända sig. Det är verkligen fruktansvärt.

Samtidigt har det nu går gått så långt att det är svårt att säga hur Ukraina på bästa sätt ska ta sig ur det här. Kanske är det bästa alternativet att kapa banden till väst idag och förhandla fram en fred med Ryssland. Möjligen skulle det leda till ett bättre avtal än om man fortsätter att slåss tills västmakterna helt slutar med sitt stöd, och då försöker få till ett avtal med Ryssland.

– Min känsla är att det vore bättre om de gör det idag. För de kommer inte att få ett bra avtal. Detta är en katastrof för ukrainarna. Men med tanke på deras situation är det nästan omöjligt, det kanske är omöjligt, att berätta en historia som innebär ett lyckligt slut för dem.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program