Regeringen inför covidpass 1 december

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Regeringen.se

Folkhälsomyndigheten vill införa covidpass i Sverige från och med 1 december, enligt uppgifter till Ekot. Under eftermiddagen bekräftades planen av regeringen.
– Ingen ska avstå från ett evenemang av rädsla för att sitta bredvid ovaccinerade personer, sade kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) på dagens pressträff enligt Aftonbladet.

Det är SR Ekot som avslöjar att Folkhälsomyndigheten nu vill införa covidpass i Sverige, trots att smittan i landet är mycket låg och trots att de så kallade vaccinen inte ens stoppar infektion eller smittspridning.

Passet ska gälla för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 personer inomhus.

Beslutet – som kommer efter hets för covidpass från bland annat Moderaterna och Expressens ledarsida – väntas träda i kraft från och med den 1 december.

Enligt TT berörs bland annat demonstrationer, religiösa träffar, idrottsevenemang, teatrar, biografer, konserter, tivolin, dansställen, marknader och mässor. Däremot inte butiker, skolor eller kollektivtrafik. Inte heller restauranger, så länge det inte finns musik eller underhållning i lokalen.

Samtidigt backar Folkhälsomyndigheten från beslutet att dubbelvaccinerade med symtom inte ska behöva testa sig.

– Om du som vill använda vaccinationsbevis och som inte har e-legitimation rekommenderar regeringen att nu skaffa e-legitimation, då det bara tar ett par minuter att ta fram ditt pass, sade kultur- och demokratiminister Amanda Lind på en pressträff idag enligt Expressen.

Vaccinationsbeviset, vars införande nu motiveras med att det är hög smittspridning i ANDRA länder, är något regeringen förberett under lång tid, påpekade ministern.

– Ni har tidigare hört mig tala om vaccinationsbevis som en ”plan B”. Nu är det läget här, sade Amanda Lind enligt SVT.

Enligt ministern kan restriktioner och covidpassen även komma att införas i andra situationer. Till exempel kan det bli fråga om maxantal personer per kvadratmeter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program