FHM: Hög risk att vaccinerade smittas – vaccinen har nästan ingen effekt i hushåll

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det är relativt hög risk att en dubbelvaccinerad person smittas i hushållet av någon annan i bostaden som är sjuk i covid-19. Det förklarade Folhälsomyndigheten på dagens pressträff. Inom hushåll är det nästan lika stor risk att en vaccinerad som en ovaccinerad smittas.

Nu skärper Folhälsomyndigheten sina rekommendationer kring covidsmitta i hushållen, som är den vanligaste miljön där coronaviruset sprids.

Tidigare behövde inte vaccinerade stanna hemma om någon annan i bostaden fått covid-19. Men nu ändras det.

”Om en person har bekräftad covid-19 ska alla som bor i samma hushåll stanna hemma i sju dagar oavsett om man har symtom eller inte. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer”, skriver Krisinformation.se på Twitter.

Detta beror på att vaccinen är så dåliga på att stoppa smittan.

– I hushållen har man så pass nära kontakt under en längre tid att vaccinet inte skyddar tillräckligt väl mot smittspridning. Det är alltså relativt hög risk att du som vaccinerad smittas av den som är smittad i hushållet, sade Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigehten, på dagens pressträff.

– För att kunna bryta så många smittkedjor som möjligt måste även den som är vaccinerad stanna hemma från arbetet och fritidsaktiviteter under sju dagar samt testa sig även om man inte har symtom.

Nyligen kom en stor studie som visar att risken är betydande att också dubbelvaccinerade, inte bara ovaccinerade, kan smittas i hushållet, något Swebbtv skrivit om flera gånger.

– I hushållen tycks inte vaccinens skydd riktigt räcka mot att bli smittad, sade Sara Byfors idag. Du kan bli smittad i nästan lika hög utsträckning som den som är ovaccinerad i samma hushåll.

Enligt Folhälsomyndigheten skyddar vaccinen mot svår sjukdom, men även den effekten tycks avta med tiden. 3 av 4 av covidsjuka över 60 år som får intensivvård är vaccinerade.

Just nu ligger bara drygt 20 covidpatienter på IVA – i hela Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program