FHM beskylls för diffus statistik: ”Räknar vaccinerade på IVA som ovaccinerade”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En finstilt formulering i Folkhälsomyndighetens veckorrapporter om IVA-inlagda får nu kritik i sociala medier. I rapporterna står det att vaccinationsstatus inte särredovisas när antalet vaccinerade är färre än tre ”utan ingår då i ovaccinerade”.

Media fortsätter sin alarmerande rapportering om covid-19. Men som Swebbtv rapporterade i torsdags har andelen smittade i Sverige minskat. Det är testningen som ökat massivt. Och någon fjärde våg i vården syns fortfarande inte. Det återstår att se hur väl omikronvarianten, som verkar ge mycket milda symtom för alla grupper, lyckas sprida sig i landet.

I fredagens Expressen står det att den ”ökade smittspridningen slår hårt mot Sveriges ovaccinerade” och att antalet intensivvårdade är nio gånger högre bland ovaccinerade än vaccinerade.

Tidningen hänvisar till Folkhälsomyndighetens veckorapport för vecka 48, där det bland annat står:

”Av de nya intensivvårdade patienterna under vecka 48 var 20 personer ovaccinerade, vilket motsvarar 74 procent.”

Men i sociala medier är nu många upprörda på grund av den finstilta texten i myndighetens rapporter, där det under IVA-vårdade står att vaccinationsstatus inte särredovisas om antalet inlagda vaccinerade är färre än tre, och att de då i stället ingår i gruppen som uppges vara ovaccinerade.

”På grund av risk för röjande av uppgifter om enskild individ särredovisas inte vaccinationsstatus när antalet vaccinerade är färre än tre utan ingår då i ovaccinerade”, står det i veckorapporten.

Formuleringen från veckorapport 47. Foto: FHM

Kritikerna vill nu veta exakt hur detta räknesätt påverkar statistiken, då det är otydligt hur formuleringen ska tolkas.

Tittar man i rapporten för vecka 47 står det dock tydligare hur många fall som inte särredovisats totalt:

”På grund av risk för röjande av uppgifter om enskild individ särredovisas inte vaccinationsstatus när antalet vaccinerade är färre än tre utan ingår då i ovaccinerade. Totalt till och med vecka 47 har 115 vaccinerade bekräftade fall rapporterats från intensivvården, 21 av dessa särredovisas inte i figuren”, skriver Folkhälsomyndigheten.

På samtliga IVA-avdelningar i landet finns det just nu, i skrivande stund, 53 covidsjuka, alltså en bråkdel av de cirka 550 covidpatienter som låg på IVA i april 2020.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program