”FBI kom till oss” – Zuckerberg medger att man kväste kritisk information inför presidentvalet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Mark Zuckerberg. © Foto: Anthony Quintano (CC BY 2.0)

FBI kontaktade Facebook i samband med det kritiska avslöjandet om Hunter Bidens laptop innan presidentvalet i USA 2020. Det säger Facebook-grundaren Mark Zuckerberg i en ny intervju med Joe Rogan. Sedan tryckta man ner artikeln på plattformen, så att den inte spreds lika mycket som den annars skulle ha gjort. Hunter Biden-artikeln var så spektakulär att den hade kunnat ändra utgången i valet, menar vissa.

Det var tre veckor före presidentvalet i USA 2020 som New York Post gjorde ett sensationellt avslöjande om påstådda korrupta affärer hos den mäktiga amerikanska Biden-familjen, baserat på uppgifter från en laptop som sonen Hunter lämnat in för reparation men aldrig hämtat ut igen. ”Smoking-gun email reveals how Hunter Biden introduced Ukrainian businessman to VP dad”, löd rubriken, som syftar på affärer som ska ha gjorts när pappa Joe Biden var vicepresident i USA. Datorn är full av komprometterande uppgifter och bilder på Hunter Biden. Men avslöjandet tystades ned av andra nyhetskanaler och tidningar, och i sociala medier stoppades eller kvästes artikeln. Ryssland påstods ligga bakom datorn och det som fanns på den.

Avslöjandet var så vanhedrande och censuren så extrem att utgången i det amerikanska valet kan ha påverkats. Först 2022, alltså långt efter Joe Bidens seger, har andra medier erkänt att laptopen är äkta. I mars skrev SvD att avslöjandet hade kunnat ”snuva Biden på valsegern”.

I The Joe Rogan Experience berättar nu Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att Facebook blev kontaktat av den federala polisen, FBI, som påstod att det var mycket ”rysk propaganda” under förra valet 2016 och att något liknande nu var på gång.

– Bakgrunden är att FBI kom till oss, till några i vårt team: ”Hej, bara så ni vet bör ni vara på hög beredskap. Det var mycket rysk propaganda i valet 2016. Vi har upptäckt att det kommer släppas något som liknar det. Så var vaksamma.

Twitter stoppade New York Post-artikeln helt och hållet, men Facebook valde i stället att trycka ner avslöjandet, alltså göra så att färre kunde se det.

– Vårt protokoll är annorlunda än Twitters. Twitter sa att man inte kunde dela detta alls, det gjorde inte vi, förklarar Zuckerberg för Joe Rogan.

– Om något rapporteras till oss som potentiell viktig desinformation, fortsätter han. Under, jag tror att det var fem eller sju dagar, när det fastslogs om det var falskt, minskades distributionen på Facebook, men folk fick fortfarande dela det.

Detta innebär att rankingen och nyhetsflödet reducerades ner.

– Färre såg det än som annars hade gjort det, säger Zuckerberg.

”Med vilken procent?”, undrar Joe Rogan.

– Det vet jag inte på rak arm. Men det är meningsfullt, säger Mark Zuckerberg.

– Om FBI, som jag fortfarande ser som en legitim institution i det här landet – det är en mycket professionell brottsbekämpande myndighet – kommer till oss och säger till oss att vi måste vara på vakt gällande något, så vill jag ta det på allvar.

Enligt Mark Zuckerberg minns han inte om FBI specifikt nämnde avslöjandet om Hunter Biden, men att det ”passade mönstret”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program