Farhågor om allvarlig konflikt på Balkan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Experter varnar för allvarlig konflikt på Balkan, under intervjuer till Svenska Yle. Detta då bosnienserberna hotar att lämna statsbildningen Bosnien Hercegovina. Varningar kommer från experter att en eventuell kan spilla över till övriga Europa.

Förra veckan lyftes oron om konflikt på Balkan i en rapport till FN:s säkerhetsråd, varningarna kom från Christian Schmidt som är den höga representanten för Bosnien Hercegovina,  där han menar att Milorad Dodik avser att dra sig ur alla överenskommelser som ingåtts. I rapporten pekar han på att Dodik anser att den höga representanten är illegitim.

Bosnien Hercegovina styrs bara delvis av de inhemska makthavarna, mycket av makten innehas av det internationella samfundets höga representant. Vilken har befogenhet att stifta lagar samt avskeda politiker och tjänstemän. Den höga representanten utses av den internationella organisationen PIC, där bland annat Sverige är medlem bland 55 andra länder och internationella organisationer. Exempel på internationella organisationer är FN och EU. Arrangemanget implementerades genom Daytonavtalet 1995.

– Det som lett till den senaste massiva eskaleringen är att den förra höga representanten Valentin Inzko drev igen en lag som innebär straff för den som förnekar folkmordet i Srebrenica, säger Balkanexperten Sanimir Resić vid Lunds universitet till Svenska Yle.

Den bosnienserbiska ledaren Milorad Dodik anser inte att något folkmord ägt rum i Srebrenica och kräver att förslaget om att göra det straffbart ska dras tillbaka, enligt rapporten som lämnats till FN:s säkerhetsråd.

Enligt Yles intervju med Sanimir Resić har Ungern tidigare uttalat stöd till bosnienserberna medan Turkiets ledare Recip Erdogan ska ha uttalat stöd till de muslimska grupperna, vilka utgörs av bosnierna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program