Farhågor om allvarlig konflikt på Balkan

Foto: Pixabay

Experter varnar för allvarlig konflikt på Balkan, under intervjuer till Svenska Yle. Detta då bosnienserberna hotar att lämna statsbildningen Bosnien Hercegovina. Varningar kommer från experter att en sådan konflikt kan spilla över till övriga Europa.

Förra veckan lyftes oron om konflikt på Balkan i FN:s säkerhetsråd, varningarna kom från den nya höga representanten för Bosnien Hercegovina, Christian Schmidt, som menar att läget är det allvarligaste sedan 1995.

Bosnien Hercegovina styrs bara delvis av de inhemska makthavarna, mycket av makten innehas av det internationella samfundets höga representant. Vilken har befogenhet att stifta lagar samt avskeda politiker och tjänstemän. Den höga representanten utses av den internationella organisationen PIC, där bland annat Sverige är medlem bland 55 andra länder och internationella organisationer. Exempel på internationella organisationer är FN och EU .

Arrangemanget implementerades genom fredsavtalet, Daytonavtalet, för Bosnien 1995. Den första höga representanten var svensken Carl Bildt.

– Det som lett till den senaste massiva eskaleringen är att den förra höga representanten Valentin Inzko drev igen en lag som innebär straff för den som förnekar folkmordet i Srebrenica, säger Balkanexperten Sanimir Resić vid Lunds universitet till Svenska Yle.

Inzkos beslut ledde till häftiga protester i Republika Srpska bland bosnienserberna, Republika Srpska är den bosnienserbiska delen i statsbildningen. Den bosnienserbiska ledaren Milorad Dodik anser inte att något folkmord ägt rum i Srebrenica.

– Det här var spiken i Bosniens kista, sa Dodik i en kommentar till den höga representantens beslut.

Dodik och Republika Srpska har sedan augusti blockerat federala funktioner som lagstiftning, Dodik hotar också med att den bosnienserbiska republiken bryter sig ur Bosnien Hercegovina, han meddelar att han också är beredd att skapa en egen krigsmakt. Denna skulle kunna skapas med den bosnienserbiska polisorganisationen som kärna.

– Det som gör saken riktigt illa är att EU är oenigt och länder som Ungern öppet ger bosnienserberna sitt stöd. En regional konflikt spiller lätt över till det övriga Europa, säger Sanimir Resić.

Det är inte bara Ungern som uttalat sitt stöd för olika grupper inom Bosnien. Turkiets regim med president Recep Tayyip Erdoğan har uttalat hot mot de som så mycket som kröker ett hår på muslimerna i Bosnien. Även Ryssland har uttalade intressen i regionen och har goda relationer med Serbien och de serbiska grupperna i Bosnien Hercegovina.