Exekutiva auktioner väntar låntagare: ”Kommer trycka ner bostadspriserna ännu mer”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Mycket tuffa tider väntar Europas låntagare, varnade Bloomberg för några dagar sedan. Swebbtvs Magnus Stenlund är förvånad att det inte kommit tidigare.

Tidigare i veckan varnade Bloomberg för den gruvliga tid som väntar Europas låntagare.

Det finns nämligen ett gigantiskt skuldberg, som byggts upp med noll räntekostnader, och som nu blivit extremt kostsamt på grund av de skenande räntorna.

Swebbtvs analytiker Magnus Stenlund är förvånad att detta inte kommit tidigare.

Och det handlar inte bara om vad låntagarna själva kan göra. Problemet är mycket större än så.

– Det är ju ganska uppenbart att man tvingas sälja sitt hus på exekutiv auktion, säger Magnus Stenlund. Detta förutsatt att bankerna inte låter det här glida ett tag. Men gör man det för mycket riskerar man att det blir prejudikat och det vill inte bankerna för det skulle vara väldigt farligt för dem, att villkoren som står i lånekontrakten inte på allvar skulle gälla.

– Vi kommer se fler och fler konkurser av det här slaget och det kommer trycka ner bostadspriserna ännu mer, för den här typen av försäljningar ger alltid eko. Det är också så att man har en kort säljsträcka på exekutiva auktioner.

Så detta är ett stort problem för hela marknaden, påpekar han. Och skulle det eskalera för mycket blir det även ett problem för bankerna.

– Då har vi den finansiella krisen, säger Stenlund till Swebbtv Nyheter. Jag kan bara säga att jag hade förväntat mig, tyvärr, att det här skulle kommit tidigare i och med att man höjt (räntan) så pass mycket som man gjort. Men man har ju en bit höjning kvar, som det verkar. Det talar för att vi kommer få se det här förr eller senare. Det är inte bara så att man ska höja ytterligare, utan det kommer ligga kvar under en ganska lång tid innan man kan börja sänka. För vi ser inte att inflationen kommit ner till de nivåer som man på något sätt kan säga är tillfredsställande. Vi ligger fortfarande över nio procent. Så jag tror att detta kan vara en utlösande faktor.

Se senaste nyhetsinslaget:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program