Europas politiker skäms för fiaskot i Ukraina, enligt Orbán

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"EPP Malta Congress 2017 ; 29 March" © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Ungern och Slovakien motsätter sig nu EU:s budgetförslag om ytterligare miljarder till Ukraina. EU behöver en ny plan för Ukraina, en plan B. Det säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Kossuth Radio, rapporterar Tass. Annars kommer Ungern inte godkänna mer pengar till landet. Strategin att militärt besegra Ryssland har blivit ett komplett fiasko, men EU:s politiker skäms för att erkänna detta uppenbara faktum, menar Orbán.

Under ett möte i EU har nu både Ungern och Slovakien motsatt sig ytterligare så kallade biståndspengar på 50 miljarder euro till Ukraina, enligt Politico.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán poängterar att stödet inte fungerar.

För att EU:s budgetbeslut ska gå igenom krävs enhällighet bland medlemsländerna. Men Orbán tycker att EU:s förslag är så oseriöst att det inte ens är värt att diskutera.

Enligt den ungerska ledaren behöver EU ta fram en ”plan B” för Ukraina, eftersom den hittills gällande strategin totalt misslyckats.

Planen har varit att Ukraina skulle föra sitt krig och att EU skulle förse landet med pengar och militärt bistånd. Ryssland skulle besegras.

– För ett par månader sedan tillkännagavs starten av den ukrainska motoffensiven och hade det målet varit realistiskt, om de hade vunnit vid frontlinjen, så hade det varit möjligt att be om pengar, men den strategin misslyckades, säger Viktor Orbán i Radio Kossuth.

Ryssland kommer inte besegras, förklarar han vidare. Detta är dock en verklighet som Europas politiker är för skamsna för att prata om, enligt den ungerska premiärministern.

– Det är skamligt att säga det, men det fungerade helt enkelt inte. Det är klart att ukrainarna inte kommer vinna och ryssarna kommer inte erövras på slagfältet, fortsätter Viktor Orbán och påpekar att ”i den här situationen är det nödvändigt att sluta – en plan B behövs för Ukraina”.

Slovakiens premiärminister Robert Fico, som också motsätter sig mer militärt stöd till Ukraina, lyfte korruptionen i Ukraina som ytterligare skäl för att inte skicka mer bistånd, skriver Reuters.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program