Europas politiker lierar sig med dem som startar krig och asylströmmar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jeffrey Sachs. © Foto: Bluerasberry (CC BY-SA 3.0)

Det verkar inte spela någon roll hur mycket USA:s maktelit saboterar Europa. Ingen europeisk politiker vågar ändå säga sanningen. ”Eliten” i USA skapade kriget i Syrien 2011, vilket orsakade de massiva asylströmmarna till Europa, och Europa behöver inte ytterligare ett sådant krig i Mellanösterm, påpekar professor Jeffrey Sachs i en intervju.

Sveriges politiker håller på att föra in Sverige i Nato och regeringen har även sålt ut landet till USA genom ett ”farligt” militäravtal som syftar till att gynna den amerikanska militären.

Sveriges makthavare har ställt sig närmare USA än någonsin.

Detta trots att USA:s maktelit startar krig och flyktingströmmar till Europa.

2010-talet präglades av Syrienkriget och konsekvenserna av det, enligt Jeffrey Sachs.

– Hillary Clinton och Barack Obama och några till bestämde sig för att de skulle störta den syriska regeringen 2011. En typisk regimskiftesoperation. Det är vad som skapade kriget och flyktingarna, säger han.

– Sa en enda europeisk ledare detta? Förklarade detta för allmänheten? Inte en enda.

Och nu kan ju samma sak hände igen, med tanke på Gazakonflikten. Därför borde europeiska politiker fundera på en sak, hur de deeskalerar situationen, anser Sachs.

– Och sen undrar de varför deras popularitet är så låg. Om du inte talar sanning, vad kan du förvänta dig?, säger han. Så förstå att dessa hegemoniska krig från USA inte ligger i Europas intressen. Samma sak gäller det som Israel håller på med i Gaza. Det handlar inte om höger eller vänster. Det handlar om Europas intressen. Det är inte att ha ett explosivt krig i Mellanöstern. Så europeiska politiker borde fundera på hur man kan desarmerar ett bredare krig i Mellanöstern.

Politiker som tagit USA:s sida i det ”värdelösa Ukrainakriget” dalar i popularitet, enligt Sachs. Europas makthavare har valt en ”misslyckad politik” genom sin relation till USA och Nato, vilket nu öppnar upp för en stark opposition i deras hemländer, förklarar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program