EU tvingar Polen att betala böter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polen ska betala en miljon euro om dagen meddelar EU-domstolen. Detta till följd av den infekterade konflikten mellan Polen och EU där Polen vägrat avbryta inrättandet av disciplinnämnden i landets högsta domstol.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har krävt att EU att backar från hot och utpressning. Enligt FT har han tidigare sagt att han vägrar föra samtal ”med en pistol mot huvudet”. EU-kommissionen valde att skicka in ett ärende till EU-domstolen i syfte att bötfälla Polen den 7 september. Detta då EU menade att landet inte värnar domstolarnas oberoende och rättsstatens principer. I en intervju med Sveriges Radio menar Carl Fredrik Bergström att Polen har ett starkare skydd för sin rättsstat än vad Sverige har.

Många pekar på faktumet att EU:s och många västliga liberala medlemsländers aversion mot framförallt Polen och Ungern, som har nationalistiska regeringar, är ett utslag av ideologiska strider snarare än för att rättsstaten eller demokratin är i fara i dessa länder. Ungern och Polen utgör en allt tydliga opposition mot den liberala politiska eliten inom EU. Den ungerska premiärministern Viktor Orbán, som också anklagas för att vara odemokratisk, har hållit flera folkomröstningar under sin tid som regeringschef. Trots att hans parti har en stabil parlamentarisk majoritet. I Sverige har vare sig nuvarande rödgröna eller den tidigare borgerliga regeringen låtit folket komma till tals i en enda stor politisk stridsfråga efter att EMU-folkomröstningen resulterade i ett klart nej från svenska folket.

Disciplinnämnden i Polen har drivits fram av regeringspartiet Lag och rättvisa. Nämnden har befogenhet att straffa, omplacera och ersätta domare. Vissa ser detta som en möjlighet att politiserade domare som motverkar demokratiskt legitima processer ska kunna straffas. Det som kallas domstolsaktivism har på senare tid uppmärksammats alltmer. Detta är när rättsväsendet använder sin juridiska makt för att påverka politiken i en viss riktning, även om det går emot folkets vilja. Detta var en stor stridsfråga under till exempel Brexit-processen i Storbritannien, där högsta domstolens EU-lojala domare anklagades av Brexit-anhängare för att försvåra Brexit. Brexit var ett utslag av en folkomröstning.

Både Italien och Frankrike kan få nationalistiska regeringar på plats efter kommande val. Om så blir fallet återstår det att se vad det får för effekter för EU, där konflikterna blir allt fler och mer infekterade.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program