EU-toppen: Europas välstånd bygger på rysk energi – så nu krävs en ”kraftig omstrukturering” av vår ekonomi

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU:s utrikeschef Josep Borrell. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022– Source: EP

EU-eliten vill genomföra en ”kraftig omstrukturering” av Europas ekonomi eftersom sanktionerna som man själv infört mot Ryssland förhindrar import av billig energi, källan till Europas framgång. Världen kommer inte bli sig lik igen. Men att göra motstånd mot dessa förändringar ska man inte göra, det vore en ”meningslös ansträngning”, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett tal. Samtidigt vill Borrell att EU ska ta mer ansvar för sin egen säkerhet. För vem vet. Nästa gång USA går till val kanske landet inte får ett sådant snille som Joe Biden, menar han. Det kanske blir Donald Trump igen, eller någon liknande.

Det är EU:s så kallade utrikeschef Josep Borrell som nu medger att Europas framgång bygger på billig rysk energi. Men nu är ju den borta – på grund av EU:s egna antiryska sanktioner.

Därför måste man ”strukturera om” Europas ekonomi, hävdar han.

– Vårt välstånd har byggt på billig energi från Ryssland. Rysk gas – billig och förment prisvärd, säker och stabil. Men det har visat sig inte vara fallet. Och på tillgången till Kinas stora marknad, för export och import, för teknologiska överföringar, för investeringar, för tillgång till billiga varor.

– Så vårt välstånd har baserats på Kina och Ryssland – för energi och marknad. I dag måste vi hitta nya sätt för energi inifrån EU, för vi bör inte byta ut ett beroende mot ett annat. Den bästa energin är den som produceras hemma. Detta kommer leda till en kraftig omstrukturering av vår ekonomi. Så mycket är säkert. Folk är inte medvetna om detta, men det faktum att Ryssland och Kina inte längre är vad de brukade vara för vår ekonomiska utveckling kommer att kräva en kraftig omstrukturering av vår ekonomi, förklarar Josep Borrell.

Enligt utrikeschefen har EU ”frikopplat källorna till vårt välstånd”.

Samtidigt hyllar han Europas relation till USA.

– Det transatlantiska förhållandet har aldrig varit så bra som det är idag, inklusive vårt samarbete med USA och min vän Antony Blinken (USA:s utrikesminister, vår anm). Vi befinner oss i en fantastisk relation och samarbetar mycket, säger EU-toppen men påpekar samtidigt att Europa ändå måste ta ett större ansvar för den egna säkerheten.

– För vem vet vad som händer om två år, eller till och med i november (mellanårsvalet i USA, vår anm)? Vad skulle ha hänt om det istället för Joe Biden hade varit Donald Trump eller någon som honom i Vita huset? Vad skulle USA:s svar på kriget i Ukraina då ha varit?

Samtidigt varnar han för en växande europeisk nationalism.

– USA tar hand om vår säkerhet. Kina och Ryssland utgjorde grunden för vårt välstånd. Det här är en värld som inte längre finns. Inne i våra länder sker en radikal förändring, där den radikala högern ökar – demokratiskt. Det är folkets val, det är inte påtvingat från någon makt. Det är folket som går och röstar. Jag tänker inte skylla på någon, men ha i åtanke vad jag pratar om. Den radikala högern ökar sitt grepp om europeisk politik. Så vi har en komplicerad cocktail – intern och extern – och de gamla recepten fungerar inte längre. Vi har växande säkerhetsutmaningar och vår interna sammanhållning är hotad, fortsätter Borrell.

Enligt utrikeschefen sker det just nu en extrem omdaning av världen, men att försöka stoppa denna process är meningslöst, hävdar han.

– Det är en värld av radikal osäkerhet. Hastigheten och omfattningen av de förändringar som sker är exceptionell. Vi ska inte försöka förneka detta. Vi ska inte försöka motstå det. Det skulle vara en meningslös ansträngning. Vi måste acceptera det och anpassa oss till det, prioritera flexibilitet och motståndskraft. Men osäkerhet är regel. Händelser som man kunde tänka sig aldrig skulle inträffa, inträffar på löpande band.

Världen kan, förenklat, delas upp mellan demokrati och auktoritärism. Men han påpekar alltså att det inte är så enkelt. För auktoritärismen reser sig överallt.

– Det finns en kamp mellan demokratiska system och auktoritära system. Men auktoritärism utvecklas, tyvärr, i stor mängd. Inte bara i Kina, inte bara i Ryssland. Det finns en auktoritär trend. Ibland har de fortfarande demokratidräkten på sig, men är inte längre demokratier.

Och denna reser sig hand i hand med nationalism, tycker han mena.

– Det tredje kännetecknet för denna värld är den växande nationalismen, revisionismen och identitetspolitiken. Putin vill inte återupprätta kommunismen. Han vet att ingen vill ha kommunism igen. Putin använder en resurs, en konventionell resurs, en mycket kraftfull sådan och som aldrig försvinner. Och detta är radikal nationalism och imperialism.

Josep Borrell tycker också att Europa bör lyssna mer på andra. På övriga världen.

Alla är nämligen inte lika rationella och förnuftiga som EU-eliten.

– Vi måste lyssna mer, till den andra sidan, som är resten av världen. Vi måste ha mer empati. Vi tenderar överskatta de rationella argumenten. ”Vi är förnuftets land”. Vi tror att vi vet bättre vad som ligger i andras intresse. Vi underskattar känslornas roll och identitetspolitikens ihållande dragningskraft, säger han i sitt tal och påpekar:

– Kom ihåg den här meningen: ”Det är identiteten, dumbom”. (Det som han syftar på här är James Carville, Bill Clintons rådgivare, som under presidentvalskampanjen 1992 myntade frasen ”Det är ekonomin, dumbom”, med vilket denne menade att allt handlar om ekonomin, vår anm).

– Det är inte längre ekonomin, det är identiteten. Vissa identiteter växer mer och mer och vill bli erkända och accepterade, och inte smälta in i ”väst”-modellen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program