EU, Storbritannien och USA – nya sanktioner mot Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den brittiska regeringen menar att den ryska armén inlett en invasion av Ukraina. Detta då den ryska presidenten Vladimir Putin beordrat fram förband in i Donetsk och Luhansk oblaster, som delvis kontrolleras av proryska rebeller. Ryssland erkänner nu formellt de två som självständiga republiker.

Från den brittiska regeringen säger hälsoministern Sajid Javid i en intervju med Sky News att det är en invasion som genomförts och att den brittiska regeringen kommer införa sanktioner till följd av agerandet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har fördömt det ryska beslutet att erkänna utbrytarstaternas självständighet och utlovar sanktioner.

– Erkännandet av de separatistkontrollerade territorierna i Ukraina är ett stort brott mot såväl internationell lag som Ukrainas territoriella integritet och Minskavtalet, menar von der Leyen.

USA utlovar sanktioner mot de proryska rebellerna i östra Ukraina. Enligt uttalanden från Vita huset kommer president Joe Biden även rikta ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Den svenska regeringen menar att det Ryssland företagit sig är ett brott mot folkrätten. Den svenska utrikesministern har gjort ett liknande uttalande som EU-kommissionens ordförande. Den svenska EU-ambassadören kommer att delta på det extrainsatta EU-möte som sammankallats till följd av händelseutvecklingen. Där ska ett sanktionspaket mejslas fram. Ett extrainkallat möte för EU:s utrikesministrar ska även hållas i Paris .

Den ryska presidenten menar att beslutet om att erkänna Donetsk och Luhansk folkrepubliker, som han kallar dem, är ett beslut som är nödvändigt.

– Det är dags att ta ett viktigt beslut om att omedelbart erkänna självständigheten samt självbestämmandet för Donetsk folkrepublik och Luhansk folkrepublik, sade president Putin under en presskonferens.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program