EU hotar förbjuda Twitter – om där blir för mycket yttrandefrihet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: EmDee

Twitter riskerar förbud eller saftiga böter om plattformen inte följer EU:s nya åsiktspolisregelverk. Det hotade EU-kommissionen med under onsdagen, uppger Financial Times. Twitter har ett ”stort arbete framför sig” för att kunna följa reglerna, påpekas det. EU är nu på god väg att bli en kommunistisk diktatur, säger kritiker.

EU-eliten i Bryssel hotar nu förbjuda Twitter i Europa om Elon Musk inte lyder EU:s regler.

EU-kommissionären Thierry Breton kräver att Twitter följer en checklista av regler, som Europeiska unionen tagit fram, däribland att ”aggressivt” jaga efter desinformation samt att plattformen underlåter sig en ”omfattande oberoende revision” nästa år.

Twitter får inte heller ”godtyckligt” släppa tillbaka bannade användare på plattformen.

I annat fall kan Twitter bryta mot EU:s så kallade ”Digital Services Act”, som enligt FT är en ny lag som internationellt ska sätta standarden för hur nätjättar måste reglera och jaga efter (”police”) innehållet på sina plattformar. Och om twitter bryter mot reglerna kan företaget förbjudas i Europa eller tvingas böta upp till sex procent av sin globala omsättning.

Musk har tidigare sagt att Twitter kommer följa alla giltiga lagar.

Enligt Financial Times gjordes varningen under ett samtal mellan Elon Musk och Thierry Breton.

Twitter har ett ”stort arbete framför sig” för att kunna lyda EU:s regler, sade Thierry Breton till Elon Musk under samtalet enligt Reuters.

Musk och Breton ska också ha kommit överens om att EU får göra ett ”stresstest” vid Twitters högkvarter i USA i början av 2023 för att se om Twitter efterlever av EU:s bestämmelser.

Varken Twitter och EU har i nuläget kommenterat det hela, skriver Reuters.

”För det första har ingen av våra policyer ändrats. Vårt tillvägagångssätt för att efterleva policyn kommer i högre grad att förlita sig på avförstärkning av kränkande innehåll: yttrandefrihet, men inte räckvidd. Vårt Trust & Safety-team fortsätter sitt idoga arbete för att hålla plattformen säker från hatiskt beteende, kränkande beteende och alla brott mot Twitters regler. Teamet är fortfarande starkt och har goda resurser, och automatisk upptäckt spelar en allt viktigare roll för att eliminera missbruk”, klargör Twitter i ett blogginlägg på onsdagen under rubriken ”Vårt fortsatta engagemang för det offentliga samtalet”.

I sociala medier är många kritiska.

”Det är vansinnigt att se hur många som är emot yttrandefrihet”, skriver en amerikansk kongressledamot på Twitter angående EU:s hot.

”EU förvandlas snabbt till det kinesiska kommunistpartiet”, skriver en annan användare.

”Låter som att EU har blivit kinesiska kommunistpartiet”, heter det också.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program