EU har uttömt sina alternativ att ”straffa” Ryssland – som kan kriga i minst två år till

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU:s utrikeschef Josep Borrell. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022– Source: EP

EU:s maktelit har nästan använt upp alla alternativ som finns för att försöka straffa Ryssland. Det ”erkänner” EU:s utrikeschef Josep Borrell i en intervju med EURACTIV. Det som återstår är att fortsätta det ekonomiska och militära stödet till Ukraina, enligt Borrell. Och att försöka stjäla ryska tillgångar. Samtidigt framkommer det nu att Ryssland har enorma militära reserver och kan fortsätta kriget i två år till med samma intensisitet.

Västmakterna har skickat enorma 1.500 miljarder i ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina. På ett år. Ändå har Ryssland fortsatta avancera.

EU har infört tio sanktionspaket mot Ryssland, men det har mest skadat Europa. Ryssland har bara sålt sina naturresurser till andra länder. Den ryska ekonomin går rentav bättre EFTER sanktionerna, hävdade en annan EU-profil i början av året.

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell finns det inte mycket mer kvar att göra nu.

– Det finns inte mycket mer att göra ur sanktionssynpunkt, men vi kan fortsätta att öka det ekonomiska och militära stödet, säger Borrell till EURACTIV.

Under ett år har man stegvist försökt skada Ryssland. Men det har alltså knappast fungerat. Och det vore konstigt om det fanns fler alternativ kvar vid det här laget, menar Borrell.

– Faktiskt, ett år efter invasionen närmar vi oss slutet på stegen, ”erkänner” Josep Borrell under intervjun enligt nyhetskanalen.

Men man ska också fortsätta försöka hitta juridiska kryphål för att kunna beslagta ryska tillgångar och använda dem för att ”återuppbygga” Ukraina.

Samtidigt meddelar Litauens militära underrättelsetjänst att Ryssland har resurser som räcker för att fortsätta kriget i Ukraina i två år till med nuvarande intensitet, rapporterar Reuters. Detta med de resurser Ryssland själva har. Ryssland har enorma reserver i sina lager. Enligt den litauiska underrättelsetjänsten har sanktionerna inte skadat Rysslands förmåga att finansiera sin militär. Med hjälp av andra länder, som Iran och Nordkorea, skulle Ryssland kunna fortsätta ännu längre. Det verkar alltså som att Rysslands president Vladimir Putin, i motsats till tidigare påståenden i västmedia, har förberett sig för detta sedan lång tid tillbaka.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program