EU har hanterat Ukrainakriget ”mycket dåligt”, enligt Ungern

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó. © Foto: Estonian Foreign Ministry (CC BY 2.0)

Den så kallade eliten i EU har hanterat kriget i Ukraina på ett katastrofalt sätt, menar Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto i en intervju med CNBC. I stället för att isolera konflikten, vilket man borde ha gjort, har politikerna i Europa expanderat kriget, globaliserat det, säger han till nyhetskanalen.

Ukrainakriget och dess konsekvenser har varit en katastrof för Europa. EU-”eliten” har skurit av Europas möjligheter att få jättebillig energi från Ryssland. Nord Stream bombades sönder, av Nato-landet USA enligt journalisten Seymour Hersh. Tyskland avindustrialiseras.

Nu konstaterar Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto att Europas hantering av kriget varit usel.

– Europa har gett ett mycket dåligt svar på kriget i Ukraina. Nu tycks vi tyvärr hamna i en värld som är uppdelad i block igen. Och det är mycket dåligt för oss.

Särskilt illa är detta för Centraleuropa, som ligger mellan öst och väst.

Alla händelser som delar upp öst och väst är skadlig för Ungern, säger han.

Så hur borde politikerklassen ha hanterat kriget, enligt Szijjarto?

– EU borde ha isolerat det här kriget, men i stället har EU globaliserat det, säger han till CNBC. En av de globala konsekvenserna av detta är att världen ser ut att delas upp i block igen. Och det är dåligt. För om det inte finns någon kommunikation eller samverkan mellan länder, ger man i princip upp hoppet om fred.

Han säger också att han inte förstår varför Ungern skulle neka samarbeta med Kina. Det skapar ju jobb och gynnar den ungerska ekonomin.

– Varför skulle vi vara våra egna fiender? Varför skulle vi tacka nej till dessa investeringsmöjligheter?

Stora länder kan vara ”hycklande” mot Kina, men små länder som Ungern har inte råd med det, påpekar han. Enligt Szijjarto är handelsvolymen mellan EU:s medlemsstater och Kina värd hela 875 miljarder. Kapar man den, dödar man Europas ekonomi, förklarar utrikesministern.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program