EU: Förbud mot rysk media ”skyddar yttrandefriheten” – bekräftar krig om ”narrativet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU:s utrikeschef Josep Borrell. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022– Source: EP

Det som pågår i världen idag är inte bara ett militärt krig i Ukraina. Utan ett krig om information och människors sinnen. Det förklarade EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett tal på tisdagen. Kriget började redan under covid och handlar om ”narrativ”. Och västvärlden ”måste vinna” kampen om människors medvetande, påpekade EU-toppen.

Den amerikanska läkaren och vaccinforskaren Robert Malone har nyligen kallat de senaste tre åren i världen för ”femte generationens krigföring”, ett krig om information och perception – ett krig som förs i medvetandet på människor.

Och så verkar även EU se på det. Både när det gäller Ukraina och covid.

– Det här kriget handlar inte bara om att använda sprängämnen, bomber, kulor, att döda människor. Det handlar om människors sinnen. Det handlar om hur man kan erövra anden, intelligensen, förståelsen hos människor, säger EU-toppen Josep Borrell.

Enligt Borrell försöker Ryssland ”sprida lögner om vem som är skyldig” och manipulera människors sinnen.

Men detta informationskrig är inget nytt, påpekar han. Det började med covid, om inte tidigare.

– Det här är inget nytt. Det började med pandemin. När pandemin kom började vi prata om ”kampen om narrativ”. Detta är en mening lika viktig som ”det geopolitiska Europa”.

– Kampen om narrativen började senast med pandemin. Och i dag är det tydligt: ​​detta krig förs inte bara på slagfältet av soldaterna. Det förs också i informationsutrymmet och försöker vinna människors hjärtan och sinnen.

Och den stora fienden är alltså Ryssland. Enligt EU-toppen ligger Ryssland bakom avancerad ”informationsmanipulation” i väst, för att påverka människors uppfattning om världen.

– Goebbels (Hitlertysklands propagandaminister) hade inget internet och inga instrument för sociala medier. Idag har personer som beter sig som Goebbels – ljuger 1.000 gånger om – en kraftfull förmåga att multiplicera detta med ljusets hastighet och nå alla överallt.

Detta måste bekämpas. För Rysslands narrativ är minsann inte korrekt. EU:s narrativ är korrekt.

Därför ska EU lansera ett eget sanningsministerium.

– Detta är en långsiktig kamp och kommer inte att vinnas över en natt, fortsätter Josep Borrell. Vi måste ha verktygen. Detta ”informationsdelnings- och analyscenter” kommer att stärka våra svar och göra det möjligt för oss att skydda våra demokratier bättre.

– Vi måste förstå hur dessa desinformationskampanjer är organiserade, så vi kan organisera vårt svar och identifiera aktörerna bakom manipulationen. Vi måste undersöka de sociala medie-plattformarna mer, vi måste studera hur de rör sig, var de kommer ifrån och vad resultatet blir.

Enligt Borrell stöttar EU ”oberoende medier” i Ryssland i detta globala informationskrig.

– När jag säger det är det inte bara retorik. Jag kan inte gå in på detaljer, men tro mig, vi stödjer dem rent praktiskt.

EU:s sanktioner mot ryska nyhetsmedier efter kriget i Ukraina var ett sätt att ”skydda yttrandefriheten”, påstår han vidare.

– Vi kunde införa restriktiva åtgärder mot Kremls propagandamaskineri och effektivt förbjuda dem från att verka inom EU. Genom att göra det angriper vi inte yttrandefriheten, vi skyddar yttrandefriheten.

– Detta är en av vår tids strider. Och den här kampen måste vinnas, avslutar han.

Lyssna på hela talet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program