EU-eliten befarar antiglobalistisk seger i Italien – hotar ta till ”verktyg” mot landet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ursula von der Leyen. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP (CC-BY-4.0)

EU ”har verktyg” om den politiska utvecklingen i Italien går i en ”svår riktning”. Det sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en frågestund vid Princeton University i USA. ”Skamlig arrogans”, svarar Italiens förre inrikesminister Matteo Salvini.

Under söndagen går Italien till val och en högerkoalition med det nationalistiska partiet Italiens bröder, Fratelli d’Italia (FDI) i spetsen, ser ut att vinna.

Ledare för detta parti är Giorgia Meloni, som vid en seger skulle bli Italiens första kvinnliga premiärminister.

SVT påstår att partiet är sprunget ur ”post-fascism” men att denna retorik tonats ned och att dess politik numera handlar om att bekämpa det ”politiskt korrekta och etablissemanget”.

– I Bryssel finns det en oro för den här högerkoalitionen. Det finns en oro att en ny regering ska ställa sig i samma ringhörna som Polen och Ungern och bli svårare att samarbeta med för EU, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i SVT.

– Sen är det synen på Ryssland. Salvini har uttalat sig väldigt Putinvänligt historiskt och vill sluta med sanktionerna.

Tidigare i veckan uttalade sig EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om utvecklingen i Italien.

”Finns det några farhågor kring det kommande valet i Italien? Även med tanke på att många politiker som ställer upp har relationer med Putin”, frågade en person.

– Demokratin behöver var och en av er, svarade hon. Demokratin är en ständigt pågående process. Den är aldrig över.

– Det handlar om hur folk står upp för demokratin. Vi får se vilken utgång det blir i valet. Vi hade precis val i Sverige också. Mitt förfaringssätt är att vilken demokratisk regering som än är villig att arbeta med oss, arbetar vi tillsammans med.

– Vi får se. Om det går i en svår riktning, jag har pratat om Polen och Ungern, har vi verktyg.

Matteo Salvini, vars parti Lega ingår i högeralliansen och som tidigare var Italiens vice premiärminister och inrikesminister, undrar vad EU-chefen håller på med.

”Vad är detta, ett hot? Skamlig arrogans. Respektera det italienska folkets fria, demokratiska och suveräna röst! Allas vänner, ingens tjänare”, skriver han på Twitter.

”Giorgia Meloni kommer föra Italien tillbaka till det gamla normala, där italienarna kommer före globalisterna, och det finns inget Ursula von der Leyen kan göra”, heter det i en annan kommentar på Twitter.

Se uttalandet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program