EU antar extrem ”klimatpolitik” – ska minska ”utsläppen” med 62 procent

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Old Frayed European Flag" © Foto: fdecomite (CC BY 2.0)

Med stor majoritet röstade Europaparlamentet idag igenom en reform som vill minska ”utsläppen” med 62 procent fram till år 2030. ”Idag skriver vi klimathistoria”, förklarar Miljöpartiet. Tillgången på koldioxidtillstånd på marknaden ska minska snabbare än planerat och nu placeras även sjöfartssektorn på koldioxidmarknaden, uppger Reuters.

Under tisdagen antog EU-parlamentet en reform av EU:s system för så kallad utsläppshandel.

De nya reglerna antogs med 413 röster för, 167 röster emot och 57 nedlagda röster.

Reformen ingår i EU:s ”55-procentspaket”, alltså EU:s plan att minska de så kallade växthusgasutsläppen med minst 55 procent fram till år 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Enligt Miljöpartiet handlar det om några av ”de absolut viktigaste delarna av EU:s klimatpaket”.

”Med reformen höjs utsläppshandelssystemets ambition eftersom växthusgasutsläppen nu måste minska med 62 procent fram till 2030 jämfört med 2005 års nivåer”, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Den antagna reformen väntas öka kostnaderna för påstådda föroreningar i Europa kommande år och således minska ”koldioxidutsläppen” snabbare, enligt Reuters.

I reglerna ingår även en ”social klimatfond” som ska försäkra att ”klimatomställningen blir rättvis och socialt inkluderande”, skriver parlamentet på sin hemsida. De som ska kunna dra nytta av denna fond är utsatta hushåll, småföretag och transportanvändare som särskilt drabbas av ”energi- och rörlighetsfattigdom”, förklaras det vidare. Samtidigt ska kostnadsfria utsläppsrätter för företag fasas ut mellan 2026 och 2034.

– Idag skriver vi klimathistoria. Jag är oerhört stolt över att ha varit med och förhandlat fram uppdateringen av EU:s utsläppshandel. Vi har redan klara bevis för att utsläppshandeln har minskat de fossila utsläppen i EU. Nu breddar vi EU:s viktigaste klimatverktyg och fullt ut inkluderar flyget, sjöfarten och landtransporter. Detta är en grön seger, säger Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

Nu måste bara reformen även godkännas av Europeiska rådet.

Klimatalarmister har länge svartmålat koldioxid som ett skadligt ”utsläpp”, en förorening. Egentligen är det en livsviktig gas. Koldioxid skapar ökad växtlighet. Växter kräver koldioxid för sin fotosyntes. Den är alltså en del av energiprocessen. ”Genom den process vi kallar fotosyntesen kan de gröna växterna med hjälp av solenergi omvandla vatten och koldioxid till energirika strukturer som de behöver för att leva”, kan man läsa på uu.se.

Läs också:
Experten: ”Klimatkrisen” en myt skapad av FN
Rättsfilosofen: Klimatbluffen gör oss fattigare och fattigare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program