Väst sabbade fredsavtal våren 2022 – innebär att ett ”enormt tungt ansvar vilar på väst”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det verkar inte gå så bra för Ukrainas offensiv i kriget mot Ryssland. Man har ”lidit katastrofala nederlag”, förklarar Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys. Offensiven är ett sådant fiasko att ryssarna nog helst vill se den fortsätta, bedömer Stenlund, eftersom den hjälpt Ryssland att ”utplåna” de ukrainska styrkorna. Samtidigt i Sverige målas det upp en helt felaktig bild av vad som pågår i Ukraina.
– Det skrämmer mig att man inte har en mer objektiv syn ens inom Försvaret självt, säger Magnus Stenlund i Swebbtv.

Bilden som målas upp i Sverige av den svenska försvarsmakten gällande Ukraina och dess omtalade motoffensiv är ett skämt.

Det säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

Det lilla man lyckades ta tog Ryssland snabbt tillbaka, vilket västmedia dock inte rapporterat.

Nu talas det om att Ukraina kan återgå till försvar, vilket vore dåligt för Ryssland, som har som mål att demilitarisera Ukraina. Och ”offensiven” har hjälpt Ryssland att göra det.

– Det här är ju ett läge där Ukraina trevande försökt att på olika sätt penetrera den här fronten utan att egentligen våga riskera särskilt mycket av sina resurser, säger Magnus Stenlund i Swebbtv. Man har stött på pumpen gång efter gång efter gång. Man har tagit någon by, något helt icke-strategiskt mål. Sedan har ryssarna tagit tillbaka dessa, vilket det inte rapporterats i västmedia. De här framgångarna som rapporterats har återtagits utan att det framkommit.

– Man har möjligen en tanke från ukrainsk sida att återgå till försvar. Och det vore, ur Rysslands synvinkel, det absolut sämsta som kan hända. För då blir de mer svårfångade, eller svårutplånade, som de blivit under den här ganska begränsade offensiven. Man har lidit katastrofala nederlag, enorma förluster, säger Stenlund om Ukraina. Alla de här högteknologiska sakerna man fått från väst har man förlorat i enorma mängder.

Trots det kan offensiven fortsätta, för att blidka väst och de krafter som egentligen styr.

– Det har varit en halvmesyr till offensiv, den har inte gått hem. Men hade man kastat in alla resurser hade man säkert förlorat mycket mer. Så det här var en sondering, som antagligen bekräftar Kievs farhågor att det inte skulle gå så bra, påpekar Magnus Stenlund. Men troligen kommer Ukraina fortsätta med den här halvhjärtade offensiven, som ställer dem helt bara. Det innebär att man utsätter sig för mycket, mycket större förluster.

Enligt Magnus Stenlund avslöjar den felaktiga analys av Ukrainakonflikten som görs inom Sveriges försvarsmakt den ”genuint politiserad styrning” som finns där.

– Det skrämmer mig att man inte har en mer objektiv syn ens inom Försvaret självt, säger han.

Den felaktiga information som sprids och som inte återspeglar verkligheten är inte bara riktad till media utan ”genomsyrar Försvaret”, menar han.

– Det är information som kommer fram som är tillrättalagd så att man får rätt i den här hållningen att bara vi stöttar dem tillräckligt så går det bra.

– Det blir ett slags löjets skimmer över vårt Försvar, som gått från att försvara Prideflaggan till att nu hålla på att sprida helt felaktig information, påpekar Swebbtvs Mikael Willgert.

Enligt Magnus Stenlund har det nu visats upp ett dokument från rysk sida som bekräftar att ett fredsavtal var på väg att slutas mellan Ryssland och Ukraina i mars 2022. Men väst och Storbritannien stoppade det, säger han.

Detta dokument förändrar helhetssynen på kriget, menar Stenlund.

Även Rysslands förra spionchef Nikolay Patrushev hävdade nyligen att ”de ukrainska ledarna själva var redo att underteckna ett fredsavtal och gav Ryssland skriftliga förslag som vi i princip godkände” men att Ukraina plötsligt ändrade sig ”enbart för att USA hade satt press på dem och sagt att inga förhandlingar får äga rum”.

– Det här innebär ju att allt som hänt efter detta, så vilar ansvaret enormt tungt på väst, oavsett hur man ser på den offensiv som Ryssland inledde, påpekar Magnus Stenlund.

– Här fanns ju freden där!

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program