”Enorm hälsokatastrof” – västs leveranser av utarmat uran kan förstöra Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Västs desperation i proxykriget mot Ryssland i Ukraina genom leveranser av ammunition med utarmat uran till den ukrainska militären kan få mycket allvarliga konsekvenser. Vilken blir den direkta skadan på människor, djur och natur, och vilka länder och konsumenter kommer våga köpa mat från områden där ammunitionen använts?
– Redan själva rädslan för livsmedel från dessa områden kommer påverka livsmedelsproduktionen, säger Stig Berglund till Swebbtv Nyheter.

Det var i går som Ryssland varnade för att Storbritannien håller på att förvandla Ukraina till en ”radioaktiv avfallsplats” eftersom man skickar ammunition med utarmat uran till landet.

Sådan ammunition är mycket effektiv mot fienden, men kan vara mycket farlig för omgivningen. Det råder delade meningar om dess skadliga inverkan.

Swebbtvs analytiker Stig Berglund varnar för en ”enorm hälsokatastrof”.

– Många anser att det är giftigt och säger att det kan ge upphov till leukemi och andra sjukdomar, hos både personal som använder ammunitionen och de befolkningar som bor där det använts. Det råder delade meningar om hur farligt det är, säger han och fortsätter:

– I alla fall är det så att efter striden ligger utarmat uran kvar i dammform och kan tas upp av växtlighet, grödor, kött- och mjölkboskap, vilt, fiskar, människor och så vidare. Men eftersom farorna är högst oklara så är användandet givetvis ett risktagande över lång tid, både för de som bor i området och de som äter maten därifrån. Och redan själva rädslan för livsmedel från dessa områden kommer påverka livsmedelsproduktionen både globalt och lokalt på plats och driva upp marknadspriserna.

– Man kan ju fråga sig vilka länder, företag och konsumenter som törs köpa råvaror och produkter från påverkade områden? Jag skulle säga att detta är en hemlagad brittisk propagandakatastrof. Kanske även en enorm hälsokatastrof. Det är idiotiskt och man gör det inför hela världen.

Så varför har man skickat ammunitionen till Ukraina?

– Jag kan inte förstå det faktiskt, annat än åsikten att ukrainarna för nöd och pina behöver den här typen av ammunition. Men jag tycker det är omdömeslöst utan like.

Men går det inte sanera områdena?

– Nej, det gör det inte, eftersom det här rör sig om väldigt små partiklar i nanoskala, ohyggligt små. Det är ju ett damm som bildas när det exploderar. Så att sanera går dessvärre inte.

Se hela:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program