De flesta kommer snabbt återgå till sina gamla vanor och rutiner när restriktionerna slopas, menar professor i hälsopsykologi Magnus Lindwall i en intervju med TT. Somliga grupper kommer däremot ha kvar oron över Covid 19, vilket innebär att nya beteenden kommer att fortsätta hos somliga.
Beskedet om att i princip alla covidrestriktioner slopas från den 9 februari väckte lättnad och glädje hos de flesta människor i Sverige. Kritiken mot restriktionerna har under lång tid vuxit hos professorer och läkare. Även det folkliga motståndet mot ingreppen i medborgarnas vardag har stärkts, vilket inte minst har märkts på de allt större och mer frekventa demonstrationerna mot Covid 19-politiken.
Samtidigt som många gläds över lättnaderna av restriktionerna, menar professor Lindwall att vissa kan se det som märkligt att återgå till en mer normal vardag efter två års restriktioner av social samvaro och rörligheten. Särskilt för de som är rädda.
– Vår hjärna är väldigt bra på att vara rädd, den vill ju överleva. Vissa har en mer känslig hjärna än andra och där tror jag att debatten har tryckt stenhårt på de delarna av hjärnan som är rädda för att dö, säger han i TT:s intervju.
Även om många länder har vidtagit mer långtgående åtgärder, har även Sveriges restriktioner inneburit stora påfrestningar för medborgarna menar Lindwall.
– Vi har fått sätta livet och många av de naturliga behov vi tar för givet på paus. Vi är sociala varelser och många av restriktionerna har handlat om att hålla avstånd och att inte träffa andra, säger han.
– Framför allt för unga människor har det haft en ganska stor påverkan på deras sätt att se på sig själva och omvärlden, och hur man har mått. Jag tror att det har haft en mycket större effekt än själva viruset, fortsätter Lindwall.