El-Haj försöker bortförklara sina tidigare Hamas-kontakter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil Riksdagens webbtv

Den kontroversiella socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj har återigen hamnat i hetluften. Det har framkommit bevis som påvisar om att han ljugit om att inte visste vem Amin Abu Rashid var innan den terrorkopplade palestinska konferensen genomfördes i Malmö förra året, men i en intervju till Aftonbladet försöker han bortförklara det hela.

Abu Rashid har bland annat finansierat den palestinska terrorgruppen Hamas. El-Haj menar i en intervju till Aftonbladet att han inte känner Abu Rashid, trots att han har flera bilder upplagda på sin privata Facebook där han är på samma möten som honom och det finns bilder där de står invid varandra och ler.

– Första gången jag pratade med Amin var i februari förra året (2023).
Eftersom jag är kommunpolitiker sedan många år tillbaka och riksdagsledamot sedan 2016 händer det ofta att folk vill ta bild med mig. Det innebär inte att jag känner alla som jag tagit en bild med. Eller som deltar på palestinska sammankomster tillsammans med mig, säger El-Haj till Aftonbladet.

Den borgerliga samhällsdebattören Per Lindgren undrar om det finns lika många bilder på El-Haj tillsammans med Abu Rashid som det finns på Lindgren och hans barn i ett inlägg på X.

På sociala medier har El-Haj fortsatt vara hett omdiskuterad. Partiledaren för det islamistiska partiet Nyans, Mikail Yüksel, menar att han haft kontakt med El-Haj och han påstår också att han varit beredd att kliva ner som partiledare för att låta El-Haj ta över om han går över till Nyans.

– Jag vill inte gå in på detaljer gällande vårt första samtal, men jag välkomnar honom som partiledare för Nyans om han vill. Helt ärligt. Jag är redo att lämna över rollen till honom, skriver Yüksel på X.

Förnyade krav på El-Hajs avgång fortsätter att hagla på sociala medier, men Socialdemokraterna fortsätter att låta honom sitta kvar. Socialdemokraterna är oerhört beroende av muslimska invandrares röster. Partiet Nyans har i allt större utsträckning börjat utmana om väljarna i denna nya kärnväljarbas för Socialdemokraterna. Ett riksdagsavhopp från Socialdemokraterna till Nyans hade troligen varit en stort avbräck för partiet och ytterligare riskerat rösttapp till Nyans.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program