Efter vaccinet – värsta smittan någonsin i Tyskland

Nästan 70 procent av Tysklands befolkning är fullvaccinerad. Trots det är nu smittspridningen av covid-19 värre än någonsin, rapporterar TT. Smittan slår med ”utomordentlig kraft” mot landet, sägs det. Skulden läggs på ovaccinerade.

Det går inte så bra för massvaccineringen mot covid-19.

På Irland är 93 procent av vuxna fullvaccinerade, men där rusar smittan ändå.

Och idag kommer dystra siffror även från Tyskland. Där är nu smittspridningen ”den värsta sedan pandemin bröt ut”, enligt TT, trots att nästan 70 procent av befolkningen är fullvaccinerad. IVA-platserna riskerar ta slut på vissa platser.

Det senaste dygnet redovisar landets smittskyddsmyndighet 33.949 nya covidfall, vilket slår förra rekordnoteringen från 18 december förra året, som var 33.777 fall.

Och antalet covidfall i Tyskland har ökat i flera veckor. Enligt Tysklands hälsominister Jens Spahn har landet drabbats av en fjärde våg med ”utomordentlig kraft”.

Den tyska regeringen skyller på ovaccinerade människor, och påstår att det är där som smittspridningen främst sker.

I Sverige, som inte stängde ned samhället och som troligen har en hög naturlig immunitet, är covidsmittan relativt låg även om den ökar. Från och med den 1 november är dock statistiken missvisande, eftersom alla dubbelvaccinerade – just nu 81 procent av svenskarna – inte längre behöver testa sig mot smittan. Det blir alltså svårare att följa hur smittan utvecklar sig i Sverige, och jämföra med tidigare data.

Den 2 november rapporterade GP att Folkhälsomyndighetens beslut att dubbelvaccinerade inte behöver testa sig vid symtom saboterar statistiken. ”Aven om fallen ökar för andra veckan i rad blir den här uppdateringen den sista som på ett rättvist sätt kan jämföras med tidigare veckor”, påpekade tidningen.