93 procent vaccinerade på Irland – men viruset skenar: ”Vaccinen presterar inte så bra”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Chefsläkaren vid Irlands hälsomyndighet, Tony Holohan, är delvis besviken på de så kallade vaccinen mot covid-19. De duger nämligen inte för att stoppa smittspridningen av viruset, säger han enligt The Irish Independent.

Det är smittskyddschefen på Irland Tony Holohan som nu förklarar att de så kallade covidvaccinen ”presterar inte så bra som vi hoppats”.

Vaccinerna ska ha förhindrat många fall av svår sjukdom och dödsfall i covid-19, påpekar han, men när det gäller smittspridningen är effekten betydligt sämre.

Enligt Holohan räcker inte vaccinen för att stoppa spridningen av viruset. Därför måste andra åtgärder – handtvätt, masker och isolering – fortsatt gälla, anser han.

Irland är ett av världens mest vaccinerade länder, med 93 procent fullvaccinerade vuxna, och 73 procent av hela befolkningen vaccinerad. Ändå ökar smittan på ett oroväckande sätt. Den massiva vaccineringen har inte dämpat spridningen ”i den utsträckning som vi skulle velat”, förklarar smittskyddschefen.

Tidigare i oktober sade Tony Holohan, enligt DN, att han är ”mycket oroad över siffran vi ser och hur snabbt det förvärras”.

– Sanningen är att vaccinen troligen inte presterar så bra som vi hoppats när det gäller att stoppa överföring. De har haft en inverkan på spridningen mellan vaccinerade, men inte så mycket som vi vill. Det är möjligt för vaccinerade att smittas och överföra infektionen, säger nu Holohan och påpekar att coronaviruset är mycket smittsamt.

Vaccinen är inte heller någon garanti för att slippa allvarlig sjukdom. Och antalet inlagda på landets intensivvårdsavdelningar ligger nu på höga nivåer.

– Om du är vaccinerad finns det fortfarande risk att både få viruset och överföra det till andra. Du kan också få potentiellt allvarliga symtom av en infektion, även om riskerna är avsevärt mindre, säger Holohan enligt Irish Mirror.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program