Depression orsakas INTE av kemisk obalans – enligt banbrytande granskning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det finns inga trovärdiga bevis på att depression orsakas av en kemisk obalans i hjärnan, som nästan alla tror. Det visar en ny granskning från brittiska forskare, uppger The Telegraph. Och forskningsvärlden har ingen aning om hur antidepressiva medel, som många människor äter, egentligen fungerar, påstås det också. Granskningen kan förändra synen på vad depression är och hur den bör behandlas.

Depression har länge påståtts bero på låga nivåer av signalsubstansen serotonin, varför deprimerade personer får antidepressiva medel utskrivna.

De flesta antidepressiva läkemedel är gjorda för att rätta till den här obalansen.

Att depression beror på en kemisk obalans i hjärnan är vad så gott som alla tror.

Men så verkar det inte alls vara, enligt en ny granskning från det världsledande universitetet University College London, UCL.

I stället tycks depression bero på negativa livshändelser som raserar sinnesstämningen.

Enligt Joanna Moncrieff, professor i psykiatri vid UCL, visar en stor mängd forskning från decennier tillbaka att det inte finns några övertygande bevis som underbygger tesen att depression beror på avvikelser i serotoninnivån.

När forskarna granskade studier av serotonin och depression fann de ingen skillnad i nivåer mellan tusentals personer som diagnostiserats med depression och den friska kontrollgruppen. De granskade också studier där serotonin artificiellt sänkts genom att ta bort den aminosyra som bildar ämnet från dieten hos testpersoner och fann att detta inte gjorde dem deprimerade.

Inte heller personer som hade variationer i den gen som styr transporten av serotonin uppvisade skillnader i depressionsnivå.

Däremot fann man alltså en koppling till stressande livshändelser. Ju värre dessa händelser varit för en person, ju mer sannolikt är det att personen blir deprimerad.

Och denna koppling påstås vara en stark faktor för depression.

Men inte nog med det. Forskningsvärlden har ”ingen aning om hur antidepressiva medel fungerar”, är en annan slutsats som dras, skriver The Telegraph.

– Många människor tar antidepressiva läkemedel för att de blivit förledda att tro att deras depression har en biokemisk orsak, men den här forskningen tyder på att denna tro inte är grundad i bevis, säger Joanna Moncrieff till tidningen.

Slutsatserna som dras anses vara väldigt viktiga. Detta eftersom cirka 90 procent felaktigt tror att depression beror på kemisk obalans, och att en sådan uppfattning ger människor en pessimistisk syn på att kunna bli friska.

Enligt forskarna bör patienter inte få höra att depression orsakas av en kemisk obalans eller att antidepressiva läkemedel kan lösa problemet. Det förnekas dock inte att antidepressiva medel kan fungera, men man anser att de bör användas på ett annat sätt.

I en kommentator från Royal College of Psychiatrists heter det att ingen bör sluta ta sina antidepressiva läkemedel på grund av den nya studien utan i stället kontakta sin läkare.

”Många av oss vet att paracetamol kan vara till hjälp mot huvudvärk och ingen tror att huvudvärk orsakas av att det inte finns tillräckligt med paracetamol i hjärnan. Samma logik gäller för depression och mediciner som används i dess behandling”, skriver psykiatern Michael Bloomfield i en annan kommentar i The Telegraph.

Men i sociala medier hyllas nu den amerikanske skådespelaren Tom Cruise då han ska ha sagt något liknande som studien visar redan för nästan 20 år sedan.

– Det maskerar bara problemet. Det går inte till botten av problemet. Det finns ingen kemisk obalans. Läkemedel är inte lösningen. De är mycket farliga och sinnesförändrande, sade Cruise i en intervju 2005 (se nedan).

I sociala medier hävdas det också att antidepressiva läkemedel bara är ett sätt för läkemedelsindustrin att tjäna pengar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program