Den ukrainska offensiven bekräftas vara igång

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Den ukrainska sommaroffensiven har satt igång, detta har också mer eller mindre bekräftats från ukrainsk sida. Offensiven anses ha pågått i några dagar enligt olika neutrala bedömare, hittills är territorialvinsterna inte omfattande.

Olika bedömare som följer kriget i Ukraina nära har varit tämligen överens om att offensiven drog igång tidigare i veckan med så kallade spaningsanfall. Willy OAM, THETI Mapping och NWE War Reports har alla gjort bedömningar tidigare att detta varit fallet. Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky antydde i lördags att offensiven är igång, detta på en pressträff som bland annat CNN sände ifrån.

Ukrainska anfall har intensifierats längs den så kallade Zaporizjza-fronten och drönarfilmer på utslagna Leopard 2-stridsvagnar av olika varianter är den tydligaste indikationen på att offensiven är igång. Hittills har den ukrainska offensiven enligt de flesta bedömare enbart nått den första ryska försvarslinjen på vissa sektioner av fronten. Det finns flera ytterligare försvarslinjer bakom den första. Striderna böljar också fram och tillbaka längs stora delar av fronten enligt såväl Willy OAM som THETI Mapping.

Antalet utslagna stridsfordon, stridsvagnar och pansarbilar framhålls som en stor succé från den ryska sidan. Samtidigt menar neutrala bedömare att det ännu är för tidigt att dra slutsatser om offensiven som bara är några dagar gamla och de ukrainska reserverna anses fortfarande vara omfattande. Däremot riktar Willy OAM, som är tidigare australiensk militär, kritik mot att utbildningen verkar vara bristfällig hos somliga av de anfallande ukrainska förbanden, medan de verkar bättre hos andra. Stora frågetecken riktas också mot det ukrainska luftvärnet, som hittills bedöms gett otillräckligt stöd till offensiven. Om det beror på dålig planering eller att luftvärnet nötts ner av stridigheterna hittills är oklart, men mycket tyder på att det ukrainska luftvärnet har försvagats under senare tid.

Oryx som listar förluster för både den ryska och ukrainska sidan som kan verifieras med bild eller film har hittills satt upp den något mer omoderna varianten Leopard 2A4 och en modernare variant av stridsvagnen, Leopard 2A6, som utslagna. Ytterligare en Leopard 2A6 har kategoriserats som övergiven. Stridsvagnar, pansarbilar och stridsfordon överges om de har skadats, fått slut på drivmedel eller kört fast och är i en zon där strider pågår. Dessa kan sedan bärgas av den som först få kontroll över området.

Institute for Study of War menar att de ryska förbanden som befinner sig på denna front håller högre kvalitet än på andra frontavsnitt. De gör också bedömningen att de ryska förbanden hittills genomfört defensiva strider effektivt i enlighet med rysk doktrin avseende försvarsstrid. Utöver det är fronten där offensiven ser ut att genomföras den mest befästa, vilket underlättar för försvararen.

Kharkov-offensiven som blev en stor ukrainsk succé förra året kom däremot som en förvåning för de flesta. Detta då alla hade ögonen på den pågående ukrainska offensiven i Kherson vid det tillfället, så om det kommer en offensiv på något annat ställe än Zaporizjza-fronten är fortsatt oklart. Omfattande strider pågår också på flankerna runt staden Bakhmut, men utan något genombrott ännu. Mainstream-media påstod länge att den ukrainska offensiven skulle dra igång under våren, men den kom igång först under sommaren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program