Danmark skickar allt sitt artilleri till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Caesar-haubits. © Foto: U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Mikki L. Sprenkle/Public domain

Danmark går nu ”all in” i proxykriget mot Ryssland. Man skickar alla sina 19 avancerade Caesar-artilleripjäser till Ukraina, uppger DR.

Den danska regeringen fortsätter ösa in vapen i Ukraina. Nu ska man donera sin militära så kallade kronjuvel, det franska vapensystemet Caesar-haubits, till landet.

Det rör sig om ett kraftfullt, långdistansvapen monterat på en bepansrad lastbil.

Allt i ett försök att besegra Ryssland, alltså. Systemet väger 32 ton och kan träffa mål upp till 40 kilometer bort, skriver DR.

Det kan skjuta sex skott på mindre än 60 sekunder.

Leveransen har godkänts av det danska parlamentet, och ska ske inom sex månader.

– Det är praktiskt taget hela det danska artilleriet som Danmark ger till Ukraina i ett slag. Det är ett vapensystem som är det kraftfullaste och mest långskjutande som finns i den danska armén, säger DR:s försvarskorrespondent, Mads Korsager, i DR.

Korsager tror det kan få stor effekt eftersom kriget mot Ryssland är just ett artillerikrig.

”Regeringen har valt att donera alla försvarets 19 fransktillverkade Caesar-artilleripjäser till Ukraina… Donationen kommer orsaka en försening i byggandet av Danmarks 1:a brigad. Därför tittar regeringen nu på möjligheter att parallellt med donationen sjösätta ett snabbt förvärv av ny kapacitet”, skriver det danska försvaret på sin hemsida.

– Jag är glad att en bred majoritet av partierna i Folketinget stödjer donationen. Sedan kriget började i Ukraina har Danmark varit bland de mest aktiva givarländerna. Det måste vi fortsätta vara. Samtidigt måste vi hitta en balans mellan att hjälpa Ukraina och fortsätta stärka det danska försvaret så att vi kan värna om Danmarks säkerhet och leva upp till våra åtaganden i Nato, säger Danmarks försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i ett uttalande.

Med donationen kommer ett tränings- och utbildningspaket för ukrainarna. Dock finns det ännu ”tekniska problem” med systemet, enligt försvaret. Det uppges handla om ett nyutvecklat artillerisystem som ”fortfarande implementeras i det danska försvaret”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program