Covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder kommer förlängas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil regeringens webbtv

Regeringen vill mest troligt förlänga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder fram till maj nästa år. Den tillfälliga lagstiftningen skulle löpt ut i januari nästa år, men kan komma att förlängas till slutet av maj nästa år när nytt beslut tas i mars. Endast Vänsterpartiet vill göra vissa justeringar av förslaget.

Den svenska regeringen gick till hårt angrepp när Ungerns premiärminister Viktor Orbán fick tillfälligt långtgående befogenheter under inledningen av Covid 19. Den svenska regeringen ville snart därpå skaffa sig liknande befogenheter, med utgångspunkt att det krävdes för att bekämpa Covid 19. Regeringen ville kunna begränsa medborgarnas möjligheter att leva ett normalt liv. Det innebar att en tillfällig lagstiftning röstades igenom i riksdagen i januari i år och den tillfälliga lagstiftningen skulle gälla fram till utgången av september.

Denna ”tillfälliga” lag har sedan förlängts, med motiveringen att Covid 19 fortsatt utgjorde en fara för samhället. Sverige upplever nu minimal inläggning på IVA och dödsfallen är fortsatt få, trots att Covid 19 tidigare varit som värst under vinterhalvåret. Totalt låg det 47 personer med Covid 19 på IVA igår, jämförelsevis var totalt 247 personer inlagda på IVA förra året vid samma tid. Alltså mer än fem gånger så stor belastning.

– Sverige och världen befinner sig i ett allvarligt läge med anledning av coronaviruset. Vi behöver kunna agera skyndsamt om situationen så kräver, det handlar ytterst om att skydda människoliv, sade socialminister Lena Hallengren när lagen infördes.

Endast Vänsterpartiet vill se vissa justeringar av lagen. Regeringen får enligt lagen meddela föreskrifter om förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek på allmänna platser. Vänsterpartiet vill att dessa föreskrifter inte ska innebära ett förbud som omfattar sällskap som tillhör samma hushåll. Dessutom vill Vänsterpartiet att rättigheten att demonstrera ska skyddas från inskränkningar via denna tillfälliga lag.

– För Vänsterpartiet är det extremt viktigt att en ny covid-19-lag används med en väldigt stor försiktighet. Lagen och bemyndigandena bör enbart användas när inga andra tillgängliga åtgärder har visat sig tillräckliga. Alla förslag till inskränkningar av människors rörelsefrihet måste vara tidsbegränsade och proportionella, sa Vänsterpartiets riksdagsledamot Karin Rågsjö när lagen röstades fram i riksdagen.

Regeringens befogenheter konstateras gälla fram till utgången av januari som den tidigare förlängningen innebar, men i beslutet framgår också att det regeringen vill förlänga det till maj när nytt beslut ska tas i mars. Beslutet om att bekräfta förlängningen fram till januari tas på onsdag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program