”CIA har hackat tusentals iPhones” – senaste spionanklagelsen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Flag of the United States Central Intelligence Agency

Rysslands underrättelsetjänst FSB anklagar nu CIA för att ha hackat tusentals mobila enheter som tillhör ryssar och andra diplomater, rapporterar RT. Säkerhetsexperten Kim Ditcom uppmanar människor att aldrig använda iPhones för känslig kommunikation.

Det är den ryska federala underrättelsetjänsten FSB som nu hävdar att man avslöjat omfattande amerikanskt spioneri – via Apple och företagets mobila enheter, som iPhones.

Enligt FSB har CIA installerat skadlig programvara, så kallad malware, på tusentals Apple-telefoner som används av både ryska medborgare och utländska diplomater i Ryssland.

Upptäckten gjordes i samband med en granskning av Rysslands telekominfrastruktur. Då hittades ”avvikelser” i vissa iPhones, som ska ha orsakats av ett tidigare okänt sabotageprogram.

Tusentals Apple-telefoner sägs vara utsatta.

Men de drabbade ska alltså inte bara ryssar, utan även ”utländska telefonnummer och abonnenter som använder SIM-kort registrerade hos diplomatiska beskickningar och ambassader i Ryssland, däribland länder från Nato-blocket och det postsovjetiska området, samt Israel, Syrien och Kina”, uppger FSB.

FSB menar vidare att upptäckten utgör ytterligare bevis på det nära samarbete som finns mellan Apple och den amerikanska underrättelsetjänsten.

”Den deklarerade policyn att säkerställa integriteten för Apple-användares personliga data har inte något med verkligheten att göra”, påstår man.

Enligt FSB förser Apple amerikansk underrättelsetjänst med ett ”brett utbud av möjligheter att kartlägga alla personer av intresse för Vita huset, inklusive deras partner i anti-ryska aktiviteter, såväl som deras egna medborgare”.

Tjänstemän som tillhör den ryska presidentadministrationen får inte använda smartphones i arbetet, just på grund av detta, förklaras det i RT-artikeln.

”Det amerikanska spionprogrammet innehåller ett transkriptionsverktyg som omvandlar allt du säger (inte bara samtal) till text och skickar det till det amerikanska spionmolnet. Allt du skriver på din telefon loggas också. All din platsdata, inklusive dina rörelser och finansiella transaktioner, samlas också in”, hävdar den tysk-finländska it-säkerhetsexperten Kim Dotcom på Twitter idag.

Detta är bara en i raden av spionanklagelser som riktas fram och tillbaka mellan väst och Ryssland. I USA och Rysslands utpekas den andra sidan som det egna landets antagonister. FBI:s ”Rysslandsutredning” mot Donald Trump, som visade sig vara en bluff, är ett exempel.

För några år sedan avslöjade flera medier att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA i samverkan med den danska militära underrättelsetjänsten spionerade på Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel samt andra ledande europeiska politiker.

”USA:s underrättelsetjänst NSA har med dansk hjälp inte enbart spionerat på svenska ledande politiker. De har även via danska militära underrättelsetjänsten avlyssnat fiberkablar som går genom Danmark för att spionera på toppolitiker och högt uppsatta tjänstemän i Tyskland, Frankrike och Norge”, skrev SVT Nyheter 2021.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program