CIA försökte mörka covids ursprung, enligt visselblåsare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En visselblåsare högt uppe inom CIA hävdar nu att hans organisation försökte betala tjänstemän för att de skulle ändra sin åsikt om att sars-cov-2 kom från ett laboratorium, rapporterar bland andra New York Post.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska ha försökt dölja upptäckten att covid-19 troligen hade sitt ursprung i ett labb i kinesiska Wuhan.

Detta enligt en högt uppsatt tjänsteman inom CIA.

Visselblåsaren har vittnat inför den amerikanska kongressen om att CIA försökte betala av sex analytiker som dragit slutsatsen att sars-cov-2 sannolikt kom från ett labb. CIA ville att experterna skulle ändra ståndpunkt och i stället säga att de inte kunde bestämma virusets ursprung, uppger Fox News Digital.

Bara en av sju experter i ett team som CIA skapat trodde, när de undersökt frågan, att viruset gått från djur till människa.

Enligt Fox News ska CIA då ha erbjudit ”betydande monetära incitament” för att få analytikerna att ändra sin slutsats om virusets ursprung.

”Den sjunde medlemmen i teamet, som också råkade vara den mest seniora, var den enda tjänstemannen som trodde att covid-19 uppstod genom zoonos (spridning mellan djur och människor, vår anm)”, står det i ett brev som nu skickats till CIA där samtliga dokument, kommunikation och betalningsinformation från CIA:s ”COVID Discovery Team” begärs ut.

I Sky News Australia konstaterades att detta kan få ”massiva politiska konsekvenser, eftersom den amerikanska staten i viss utsträckning finansierade labbet, så om det läckte, var all den död och det kaos vi genomlevde i flera år i viss utsträckning delvis den amerikanska statens fel”.

CIA förnekar anklagelserna.

Reaktioner i sociala meedier:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program