Carl Bildt kritisk efter koranbränning – ”Finns gränser för yttrandefriheten”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Carl Bildt. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 3.0)

Sverige måste tydligen in i Nato till varje pris. Och Turkiet tänker inte godkänna Sveriges ansökan så länge koranbränningar tillåts. Så det är kanske dags att inskränka yttrandefriheten ännu mer? Det är åtminstone åt det hållet debatten nu lutar.

Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm satte ytterligare käppar i hjulet för Sveriges fiaskoartade Nato-ansökan.

Efter det har det plötsligt blivit en fråga om koranbränning ska vara tillåtet i Sverige.

TV4 Nyheterna publicerar en opinionsundersökning som påstås visa att ”nästan varannan svensk tycker att man ska förbjuda offentligt eldande av Koranen”.

Juridikprofessor Mårten Schultz skriver i SvD, under rubriken ”Bör vi förbjuda koranbränningar?”, att ”Finlands inskränkningar i yttrandefriheten när det gäller kränkningar av religion framstår som främmande i Sverige. Men det finns skisser på sådana förslag av svenska jurister. Och kanske är det en nyttig diskussion för oss att ta?”

På Twitter påpekar han dock att han själv är ”emot sådan lagstiftning”.

I april förra året skrev Mårten Schultz i samma tidning, under rubriken ”Därför är det inte hets att bränna Koranen”, följande: ”Det kan vara svårt för religiösa grupper att förstå hur det inte är hets mot folkgrupp att bränna en helig skrift. Men svensk yttrandefrihet får störa och kränka. Samtidigt är det inte självklart var en stat sätter gränserna.”

Nu säger Carl Bildt (M) i SVT Utrikesbyrån att han är kritisk till hur den svenska polisen hanterade koranbränningen. I Norge stoppades den, med motiveringen att det fanns vidare säkerhetsintressen, påpekar han.

– Det svenska polisen gjorde en annan bedömning. Det där kan man säkert diskutera.

Men inte bara det. Bildt börjar även prata om ”hatbrott” och ”hets mot folkgrupp”.

– Vad är hatbrott egentligen? Vad är hets mot folkgrupp? Yttrandefriheten är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige.

Carl Bildt tror att det nu kommer påbörjas en diskussion om var gränsen för hets mot folkgrupp och yttrandefriheten egentligen ska dras.

Han säger också att han har vänner i Turkiet som ”inte förstår att vi kan tillåta vad de betraktar som ett hatbrott mot deras religion och kultur”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program