Brasiliens flygvapenchef vill att landet köper ytterligare 30 JAS Gripen E/F

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Daniel Klintholm och Anton Thorstensson/Combat Camera © (Faksimil Försvarsmaktens Youtube-kanal)

I en intervju med Folha de S. Paulo säger Brasiliens flygvapenchef Carlos de Almeida Baptista Junior att landet vill köpa in 30 plan av modell Gripen från Saab.

2014 beställde det brasilianska flygvapnet 36 JAS 39 Gripen E/F från Saab, där F-versionen är en tvåsitsig variant och E-versionen är en ensitsig. Nu vill Brasilien alltså utöka innehavet ytterligare. Totalt kommer Brasilien ha 66 JAS 39 Gripen E/F om affären fullföljs. Ursprungligen hade Brasilien planer på att införskaffa så många som 120 nya stridsflygplan till sitt flygvapen, men dessa planer har ännu inte realiserats. Med detta inköp är man däremot mer än halvvägs mot det ursprungliga målet.

Flygchefen Baptista säger också att landet inte har något intresse av att köpa in F 35 Lightning från USA, vilket det förekommit rykten om. JAS 39 Gripen förlorade nyligen en upphandlingsstrid mot F 35 i Finland, så ur konkurrenssynpunkt är det lyckosamt för Saab om de vinner denna affär mot det amerikanska stridsflygplanet.

Brasilien är den största inköparen av JAS 39 Gripen E/F utöver Sverige än så länge. Om affären går i lås eller inte återstår däremot att se. Den tidigare affären motsvarade nästan 40 miljarder svenska kronor.

Saabs aktie gick upp på börsen efter beskedet. Vid middagstid hade aktien gått upp 3,7 procent jämfört med gårdagen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program