Boris Johnson: Ukraina måste anslutas till Nato

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Ben Shread / Cabinet Office / Open Government Licence

Väst måste pumpa in mer vapen i Ukraina och leverera hundratals stridsvagnar till landet. Man måste helt enkelt ge Ukraina vad landet behöver för att ”vinna”, skriver Storbritanniens förra premiärminister i Daily Mail. Samtidigt måste Ukraina antas i Nato, anser han. ”Just nu skulle detta bokstavligen starta tredje världskriget. Detta måste vara något av det dummaste han någonsin har sagt”, lyder kritiken i sociala medier.

Det är i en artikel i Daily Mail som Storbritanniens förra premiärminister förklarar att ”Ukraina måste ansluta sig” sig till Nato.

Han är starkt kritisk till att Ukraina inte släppts in för länge sedan.

Under Nato-mötet i Bukarest 2008 lovade Nato att Ukraina skulle få ansluta sig.

Så blev det dock inte.

”Vad är resultatet av vårt decennier långa misslyckande att leva upp till vårt löfte och släppa in ukrainarna i skyddet av Natos defensiva paraply? Resultatet är det blodigaste kriget i Europa på 80 år. För tydlighetens och stabilitetens och den långsiktiga fredens skull är det nu klart – vilket det inte var före Putins invasion – att Ukraina måste ansluta sig”, skriver han.

Så sent som i dag erkände Ukraina reträtt från staden Soledar, där den ukrainska militären påstås ha förlorat enorma 25.000 soldater.

Enligt Johnson behöver Ukraina nu hundratals stridsvagnar, och han tycker landet borde få dem från USA, Tyskland, Polen och ”många andra” länder.

Den förra premiärministern är fortfarande övertygad om att Ukraina kommer ”vinna” kriget.

”När Ukraina vinner blir det ett budskap som kommer höras runt världen. Så låt oss hjälpa dem vinna, inte nästa år eller året därpå, utan i år, 2023; och prata slutligen inte med mig om kostnader. Om ni vill minimera världens ekonomiska smärta, om ni vill undvika den enorma kostnaden – i blod och pengar – för att låta denna tragedi sträcka sig längre, låt oss tillsammans göra det självklara. Låt oss ge ukrainarna allt de behöver för att vinna nu.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program