Blodbadet i Ukraina: ”Man har velat visa sig för väst, för att få mer stöd”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukraina har kastat in soldater i Bachmut för att kunna hålla emot ryssarna så länge som möjligt. Ofattbart många har dödats, trots att Ryssland nu verkligen ser ut att ta staden. Ukraina har velat visa att man kan, för att få mer vapenleveranser och pengar.
– Man har velat visa att man gör nånting för att få mer stöd från väst. Det har varit det avgörande i hur Ukraina bedrivit sin strid. Men rent militärt är det inte särskilt logiskt, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

Ukrainas strategi i kriget mot Ryssland har inte minst handlat om att mata media med propaganda. Av västmedias rapportering att döma har ju Ukraina alltid vunnit, trots att man i realiteten förlorat stora delar av sitt land och kanske en halv miljon soldater.

Men Ukrainas förlust av staden Bachmut kan stå Kievregimen mycket dyrt. Då kan det bli svårare att upprätthålla detta narrativ.

Det har länge talats om en motoffensiv från Ukrainas sida, men den har ännu inte kommit. Och den kanske inte kommer. Eller så görs nånting annat, för att upprätthålla fasaden om en stundande ukrainsk seger över Ryssland – så att vapenleveranserna kan fortsätta, och så att västvärldens politiker kan fortsätta med sin krigsivriga kamp om världsordningen.

– Den har vi väntat på så länge nu att det måste börja bli uppenbart för en och annan att den sannolikt inte kommer, säger Magnus Stenlund i Swebbtv. Och om den kommer blir det en tummetott i stället för vad som var tänkt. Ukraina har ju sagt att man behöver alla de här stridsvagnarna som man bett om, samtidigt som de inte fått mer än 20 procent av dem.

Och att genomföra en offensiv med en femtedel av det man behöver är ju ”inte så rekommendabelt”, påpekar Stenlund.

– Nu har ju Bachmut i princip redan erövrats, eller stora delar av staden. Det är väldigt nära så att ryssarna bemäktigat sig hela denna stad. Och att i ett sånt läge inleda en motoffensiv är ju verkligen kontraproduktivt. Då har man inte räddat de män som funnits där, och man får liksom göra om hela processen. Det verkar nästan för dumt. Men detta har ju drivit mediebehovet, reklambehovet. Man har velat visa att man gör nånting för att få mer stöd från väst. Det har varit det avgörande i hur Ukraina bedrivit sin strid. Men rent militärt är det inte särskilt logiskt.

– För ryssarna så är detta mumma. Mer eller mindre. Man gör det här, och har – som jag uppfattar det – hållit den här korridoren öppen. Allt talar för att man vill locka in ukrainarna.

Utan en motoffensiv från ukrainskt håll kan stödet från väst upphöra.

– Det är detsamma som att man förlorar. Och det är otänkbart. Det sannolika är att man gör nånting. Men det behöver inte vara mot Bachmut. Det kanske blir nån annanstans.

– Men det blir ändå väldigt svårt för dem att göra det rationellt. Med Bachmut borta så faller fronten. Den vecklas upp, så det blir inte rationellt.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program