Blir det något presidentval i Ukraina 2024?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I ett videotal på måndagen Ukrainas president Volodomyr Zelensky att just nu inte är tid för val. Samtidigt kommer det rapporter om att man förbereder för just presidentval.

Nästa presidentval i Ukraina närmar sig med stormsteg. Det ska egentligen hållas i mars 2024. Då skulle alltså Ukrainas sittande president Volodomyr Zelensky kunna bytas ut.

Men blir det något val?

I ett videotal på måndagen hävdade Zelensky att just nu inte är rätt tid för val, och att det rentav är oansvarigt att föreslå det.

– Vi förstår alla att nu, i krigstid, när det finns så många utmaningar, är det absolut ansvarslöst att kasta in ämnet om val i samhället på ett lätt och lekfullt sätt.

I stället borde alla i landet fokusera på enighet och strid, och alla resurser borde satsas på detta, menar han.

– Slutligen måste vågorna av politiskt splittrande upphöra. Vi måste inse att nu är tiden inne för försvar, stridens tid som bestämmer statens och folkets öde, inte tiden för manipulation, som bara Ryssland förväntar sig från Ukraina. Jag tror att nu är inte rätt tid för val, fortsätter Zelensky,

Enligt president finns det ”inget utrymme kvar för konflikter” inom landet.

– Situationen är densamma nu som tidigare: om det inte finns någon seger kommer det inte finnas något land. Vår seger är möjlig. Den kommer om vi alla fokuserar på den.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Tass att Zelensky ska ha gett sitt kansli i uppdrag att påbörja förberedelser för presidentval. Han ska rentav ha beslutat att hålla presidentval nästa år, enligt en parlamentsledamot. Regeringen har dock inte kommenterat dessa uppgifter.

Parlamentsval skulle egentligen ha hållits i Ukraina i oktober i år men ställdes in på grund av krigslagar. Enligt Reuters överväger Ukrainas regering om man ska hålla presidentval nästa år eller inte. Man väger för- och nackdelar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program