Blinken: Hade varit mycket svårare bistå Ukraina om vi ännu var i Afghanistan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: State Department photo by Freddie Everett/ Public Domain

Det hade varit ”mycket mer komplicerat” för USA att stödja Ukraina om man inte hade lämnat Afghanistan några månader innan Ukrainakriget. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken under en pressträff.

Det var den 30 augusti förra året som USA lämnade Afghanistan, det längsta krig som USA har varit inblandat i. Kriget pågick i 20 år.

Bidenadministrationen fick hård kritik på grund av det kaosartade tillbakadragandet.

Men det gick bara månader innan USA var inblandat i ett nytt: proxykriget i Ukraina mot Ryssland. USA är så pass insyltat i konflikten att man dräneras på vapen.

Direkt efter man lämnat Afghanistan publicerade Vita huset ett dokument på sin hemsida den 1 september 2021 där man förnyade sitt ”partnerskap” med Ukraina.

Där skriver man bland annat att man stödjer ”Ukrainas strävanden att gå med i Nato”.

”Trettio år efter återupprättandet av Ukrainas självständighet är banden mellan USA och Ukraina starkare än någonsin… Ukrainas framgång är central för den globala kampen mellan demokrati och autokrati. När vi möter denna utmaning tillsammans står vi sida vid sida… USA och Ukraina återupplivar den strategiska partnerskapskommissionen (SPC)… USA välkomnar Ukrainas fortsatta framsteg när det gäller reformer av försvars- och försvarsindustrin, inklusive antagandet av en ny strategi för försvarsindustrin. Vi avser att fortsätta vårt robusta tränings- och övningsprogram i linje med Ukrainas status som NATO-partner”, fortsätter man.

”USA och Ukraina fortsätter att motsätta sig Nord Stream 2”, står där bland annat också.

Man gav även ett nytt militärt stödpaket om 60 miljoner dollar till Ukraina, vilket Ryssland varnade för kunde leda till militär konfrontation. Vid den tidpunkten hade USA gett 2,5 miljarder dollar till de ukrainska styrkorna sedan 2014.

Nato var också delaktigt i kriget i Afghanistan.

”Nato har i nära två decennier både krigat mot talibanerna i Afghanistan, och byggt upp och utbildat den afghanska armén. Nato, precis som USA, har skickat hundratusentals soldater till Afghanistan, tillsammans med mängder av vapen, utrustning, och pengar”, rapporterade Sveriges Radio i samband med tillbakadragandet. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var besviken på att den afghanska regeringen och dess styrkor, efter 20 år av massivt stöd, inte kunde stå emot talibanerna själva utan lade ner sina vapen.

Nu säger USA:s utrikesminister Antony Blinken att man kunnat stödja Ukraina i kriget mot Ryssland på det sätt man gjort mycket tack vare att man lämnade Afghanistan.

– Vi avslutade USA:s längsta krig. För första gången på 20 år kommer amerikaner inte hem från Afghanistan i liksäckar eller allvarligt skadade. Vi förde ut mer mer än 120.000 personer. När det gäller Rysslands krig mot Ukraina. Om vi fortfarande var i Afghanistan, tror jag det skulle ha varit mycket mer komplicerat att ge det stöd som vi kunnat ge och som andra har kunnat ge Ukraina, att stå emot och trycka tillbaka den ryska aggressionen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program