Blekinge återinför restriktioner – massvaccinering stoppade inte covid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Blekinge blir nu första regionen i landet att återinföra coronarestriktioner, uppger P4 Blekinge. Massvaccineringen satte inte stopp för coronaviruset.

Massvaccineringen har inte stoppat covid-19.

Därför återinför nu Blekinge andra åtgärder mot smittan.

Regionen blir den första i landet att ”återinföra lokala restriktioner för att begränsa smittspridningen av covid-19”, enligt P4 Blekinge.

Bland åtgärderna finns munskydd i kollektivtrafiken samt besöksförbud på sjukhus.

– Bara den senaste veckan har vi en fördubbling av antalet fall. Det är oroande nog, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till Sveriges Radio.

Enligt regionen kommer man även införa vaccinationskrav vid alla nyanställningar.

– Vi behöver minska smittspridningen och se till att sjukvården inte belastas ytterligare. Därför inför vi nu dessa restriktioner efter rekommendationer från smittskyddsläkare, säger Peter Lilja, regiondirektör på Region Blekinge, i ett pressmeddelande.

”Munskydd i kollektivtrafiken rekommenderas för alla över 12 år under vissa tider på vardagar då resandet är som störst”, skriver man.

– Det handlar främst om rusningstider då det riskerar att bli trångt på bussar och tåg. Många använder kolletivtrafiken för att ta sig till skola och arbete och vi vill göra det vi kan för att bidra till att minska smittspridningen, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken.

Dessutom ställer inte man in alla julaktiviteter och julbord. Sådana förnyelser får inte genomföras på Region Blekinges arbetsplatser.

De nya restriktionerna gäller från och med den 29 november till och med den 31 januari 2022.

Samtidigt skrämmer WHO upp världen med den nya omikronvarianten av covid-19, trots att den enligt initiala rapporter ger milda symtom. Enligt organisationen är ”ingen säker förrän alla är säkra”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program