Blair vill spåra vaccinstatus – kräver ”digital infrastruktur” för nästa ”pandemi”

Arkivbild. © Foto: Chatham House (CC BY 2.0)

Storbritanniens förra premiärminister Tony Blair kräver nu att världen ser till att ”framtidens pandemi” hanteras på rätt sätt. Särskilt viktigt, enligt honom, är en digital infrastruktur där människor kan delas in baserat på vaccinstatus.

Det var under World Economic Forum i Davos som Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair talade om hur ”framtidens pandemi” ska hanteras.

Rätt personer måste bestämma hur mekanismerna i ett sådant läge fungerar.

Läkemedelsindustrin, ”forskare” och andra ska få regeringar att förstå vad de måste göra.

– Så att de inte hamnar i en situation där de skramlar efter vaccin, säger Tony Blair.

– Sedan den digitala infrastrukturen. Jag bill betona hur viktigt detta är. I slutändan så behöver man data. Man behöver veta vem som blivit vaccinerad och inte blivit det. Vissa vaccin framöver kommer innehålla flera sprutor. Så man måste ha, för vården generellt, men särskilt under en pandemi eller när det gäller vaccin, så måste det finnas en fungerande digital infrastruktur. Men många länder har inte det, de flesta länder har inte det.

Därför måste en sådan infrastruktur upprättas, genom rätt samarbete.

Enligt Tony Blair borde den digitala vaccininfrastrukturen tas fram genom G20-länderna.

– Det är vårt breda forum. Man måste bestämma vad man vill uppnå, så att nästa pandemi hanteras på rätt sätt. Och vilka partnerskap som behövs för att få rätt svar. Sedan måste mekanismerna implementeras.

– Det är vad vi måste göra. Men om man vill att politikerna ska fokusera på en plan, lovar jag att det måste vara för att de tror det kommer vara viktigt för dem att ha en sådan plan inom de närmaste åren och inte långt in i framtiden.