Barnafödandet rasar – lägsta på hela 2000-talet: ”Fruktsamheten minskar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Dean Johnson

Av någon anledning fortsätter barnafödandet minska i Sverige, visar SCB:s kvartalsstatistik. Det är på rekordlåga nivåer. Under årets första nio månader föddes 81.550 barn. Detta kan jämföras med samma period år 2005, då det föddes 78.000. Men sedan 2005 har befolkningen i landet ökat med ungefär en och en halv miljon människor.

Som Swebbtv Nyheter tidigare rapporterat har barnafödandet i Sverige minskat kraftigt under 2022. Och så fortsätter det, enligt färska siffror från SCB.

I 30 kommuner, både stora och små, har antalet nyfödda barn aldrig varit lägre under hela 2000-talet, skriver SCB i ett pressmeddelande. Och SCB:s kvartalsstatistik sträcker sig inte längre tillbaka än så. Det handlar bland annat om större kommuner som Lund, Luleå och Täby. I ytterligare 42 kommuner är antalet nyfödda det lägsta på minst 15 år. I Stockholm är siffran den lägsta sedan 2005. I Södertälje, Örebro och Norrköping har man inte sett så få nyfödda sedan 2006. I Jönköping och Göteborg sedan 2007, och i Malmö sedan 2008.

Mellan januari och september i år föddes 81.550 ”levande barn” – som SCB understryker det i sin text – i Sverige, enligt myndighetens kvartalsstatistik.

– Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige under årets nio första månader. Det året föddes det drygt 78.000 barn under januari till september. Det kan samtidigt vara värt att nämna att totalbefolkningen vuxit med nästan 1,5 miljoner invånare sedan dess, säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB, i ett uttalande.

Jämfört med motsvarande period förra året har antalet nyfödda minskat med hela 7,7 procent.

Barnafödandet har minskat i 207 av landets 290 kommuner.

”En trend i landet som helhet är att kvinnor föder allt färre barn. Den summerade fruktsamheten minskar”, konstaterar SCB.

2010 föddes 2,0 barn per kvinna. I fjol var siffran 1,7 barn per kvinna,

Men vad det beror på har man inget svar på. Det ekonomiska läget och politiska beslut är sådant som skulle kunna påverka barnafödandet i ett land.

– Men de senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige, och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program