”Barbari breder ut sig” – så går det för västs regelbaserade ordning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Västervärldens makthavare verkar inte bry sig om vad som händer med befolkningen i Gaza, där Israels bombningar hittills dödat över 11.000 människor varav drygt 4.600 barn. Åtminstone stoppar man inte det som pågår. Är detta ett exempel på den ”regelbaserad ordningen”, där väst och dess allierade gör vad de själva tycker är rätt för stunden? Enligt Magnus Stenlund breder ”barbari” ut sig när krigsbrottslagar inte längre gäller.
– Jag tycker det är fasaväckande. Det är fasansfullt, säger han i veckans nyhetsanalys.

Vad är egentligen den så kallade regelbaserade ordningen, som bland andra svenska politiker tjatar om, för någonting?

Det som USA och västvärldens maktelit tycker för stunden, kan man säga.

Den regelbaserade ordningen är ”mer flytande” jämfört med internationell rätt, har Swebbtvs analytiker Stig Berglund tidigare sagt.

Enligt kritiker är det den regelbaserade ordningen som just nu tillämpas i Gaza. Israel kan mer eller mindre göra vad som helst utan att någon sätter stopp för det, till synes oavsett hur många människor som dödas och trots att det bryter mot internationell rätt.

Man har USA bakom sig. USA har gett Israel fria händer. Det talas till och med öppet från Israels sida om att Gazaborna borde omlokaliseras till väst och andra länder i världen. De ska bort.

Allt är plötsligt tillåtet.

Några som däremot reagerar på Israels bombningar är de stora muslimska befolkningarna i väst. I London ska så många som en halv miljon människor ha demonstrerat till stöd för Palestina.

– Det är den folkgruppen som nu är väldigt upprörd och som ser att Sverige, både offentligt i högsta ledningen men också i befolkningen, är mycket, mycket Israelvänligt, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys. Jag skulle inte säga att en majoritet vill göra som den här israeliska kulturarvsministern ville, slänga en atombomb över Gaza. Men det är ju mellan skål och vägg det man tycker, att det är det enda raka, att utplåna den här befolkningen. Det är faktiskt det som man mer eller mindre säger. Tar man ställning på det viset, och säger sådana saker, ska man inte bli förvånad om vi i Sverige drabbas av den typen av terrordåd som Israel drabbades av. En och annan borde besinna sig lite och fundera på om det är värt det.

– Varför ska vi vara solidariska med den förda politik som Israel väljer och som jag vet att väldigt många även av våra tittare tycker är helt rätt, men som jag menar är fullständigt galen.

Enligt Stenlund är det inte ens bra för Israel. ”Världsbranden” som kan utlösas, alltså om de muslimska länderna går in i konflikten, skulle innebära att Israel är dömt, säger han.

– Det är också barbari som utbreder sig när man inte längre har krigsbrottslagar som gäller. När ingen tycker att det spelar någon roll att man följer dem eller inte. Och att det från vår sida, vi som förväntas hålla civilisationens grundvalar, beter oss precis likadant och tänker likadant.

– Jag tycker det är fasaväckande. Det är fasansfullt.

Svenskarna ska inte fega ur när det gäller Sverige och våra intressen, påpekar Magnus Stenlund.

– Men att sitta och solidarisera oss med Ukraina, eller Israel, eller något annat svordom-land. Det finns inte i vårt intresse!, dundrar Stendlund vidare. Och vi har ingen möjlighet att egentligen göra någon skillnad. Det är här (i Sverige) vi har en möjlighet att göra något!

Se programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program