Bankerna fortsätter rasa – Putin ännu öppen för fredslösning i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Västvärlden kan stå inför en massiv finanskris framöver om inget dramatiskt annorlunda görs. Bankerna fortsätter att rasa. Ryssland president Vladimir Putin klargör att han fortfarande är öppen för en fredlig lösning i krisen, som blir ett tyngre och tyngre misslyckande för väst att bära, även om globalisterna vägrar medge det.

Samtidigt som Ukrainakriget har spårat ur i ett allt tydligare fiasko för västvärlden fortsätter den allvarliga bankkrisen i väst.

Krigshysterin i väst, som inte ser ut att lugna ner sig, delas inte av den övriga världen, som fortsätter göra affärer med Ryssland.

Sverige eldar nu på kriget med artillerisystem och stridsvagnar till ett värde av sex miljarder.

Förtroendet för västvärlden urholkas successivt, vilket kommer påverka dollarns status, som västs ekonomi bygger på. Rika utlänningar vågar inte ens placera sina pengar i stora västerländska banker längre, på grund av sanktionshysterin.

Amerikanska Silicon Valley Bank var en småpotatis i jämförelse med krisen i schweiziska Credit Suisse. Den senare är nämligen en systemkritisk bank, med omfattande kopplingar till andra banker. En total kollaps hade fått mycket allvarliga konsekvenser.

Den schweiziska staten gjorde så att landets största bank UBS köpte upp Credit Suisse. På söndagskvällen meddelade Federal Reserve ”samordnade centralbanksåtgärder för att förbättra tillhandahållandet av likviditet i US-dollar”. Detta från Bank of Canada, Bank of England, Bank of Japan, Europeiska centralbanken, Federal Reserve och den schweiziska centralbanken.

Man skulle alltså öka tillgången på dollar i det finansiella systemet. Men ”det har inte lyckats lugna börserna”, påpekade TT/SVT i morse.

Euroepiska banker fortsatte rasa på måndagen.

”Lösningarna” som vidtas är inte heller hållbara i längden, även om de skulle kunna svalka av krisen ett tag, vilket återstår att se.

”Alla dessa bankräddningar känns nödvändiga i stunden. Alternativet är kaos och kanske finanskris. Men för varje bank som räddas på ett eller annat sätt, så skjuts problemen på framtiden och riskerna blir bara ännu större”, skriver SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i en artikel.

Vid sidan av bankkaoset säger Rysslands president Vladimir Putin att han fortfarande är öppen för en fredlig lösning i Ukraina.

– Ryssland är öppet för en politisk och diplomatisk lösning av Ukrainakrisen, förklarar Putin i en artikel. Det var inte Ryssland som avbröt fredssamtalen redan i april 2022. Fredsprocessens framtid beror enbart på viljan att engagera sig i en meningsfull diskussion med hänsyn till nuvarande geopolitiska realiteter. Tyvärr påvisar de ultimatum av krav som ställs på Ryssland att motparten är bortkopplad från verkligheten. De saknar intresse för att hitta en lösning på situationen. Krisen i Ukraina, som provocerades och flitigt underblåses av västvärlden, är den mest slående, men inte den enda, manifestationen av dess önskan att bibehålla sin internationella dominans och bevara den unipolära världsordningen.

– Det är kristallklart att Nato strävar efter en global räckvidd och försöker ta sig in i Asien och Stillahavsområdet, fortsatte Putin om relationerna till Kina. Det är uppenbart att det finns krafter som ihärdigt arbetar för att splittra Eurasien i ett nätverk av ”exklusiva klubbar” och militära block som skulle begränsa våra länders utveckling och skada våra intressen. Det kommer inte fungera. I själva verket utgör idag relationerna mellan Ryssland och Kina en hörnsten för regional och global stabilitet. De driver den ekonomiska tillväxten och säkerställer en positiv agenda i internationella angelägenheter. De är ett exempel på harmoniskt och konstruktivt samarbete mellan stormakter. Jag är övertygad om att vår vänskap och partnerskap kommer växa ytterligare och ge styrka åt Rysslands och Kinas välfärd och välstånd.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program