”Bakslag” för väst efter kuppen i Niger, enligt FOI – varnar för ”konspirationsteorier”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Försöker makteliten i USA göra samma sak i Niger som i Ukraina? Militärkuppen i det afrikanska landet innebär nämligen problem för västmakter, som haft en ledande roll i Afrika. Men från rysk sida tror man inte att USA kommer lyckas denna gång.

USA:s tillförordnade vice utrikesminister Victoria Nuland har åkt till Niger i Afrika, där det för två veckor sedan genomfördes en militärkupp mot presidenten Mohamed Bazoum.

Enligt CNN försöker Nuland ”återställa demokratiskt styre” i landet, men hon beviljades inte ett möte med landets nya ledare, general Abdourahmane Tiani, noterar nyhetskanalen.

”Victoria Nuland trodde att det i Niger skulle fungera som i Ukraina: att det räcker att ta med en påse full med kakor och tro att alla är dumma i huvudet. Men, en sådan bananregim, som den i Kiev, finns ingen annanstans, skriver Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, om detta på Telegram.

För det var det Nuland ska ha gjort i samband med den USA-ledda statskuppen i Kiev 2014.

Händelserna i Niger kan få större konsekvenser än regionala. I bakgrunden finns stormakternas intressen. Inte minst västerländska regeringar har spelat en betydande roll i Afrika.

Såväl USA som Frankrike har militärbaser i Niger.

Samtidigt ska kuppledarna i Niger ha bett den ryska paramilitära gruppen Wagner om hjälp.

– Jag tror att det som skedde, och det som fortsätter ske i Niger, inte anstiftades av Ryssland eller av Wagner, men… de har försökt dra fördel av det, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i en intervju med BBC.

Även i grannländerna Mali, Guinea och Burkina Faso har det på senare år varit militärkupper.

Wagner bedöms ha flera tusen soldater i bland annat Mali, något som enligt BBC ”stärker Rysslands diplomatiska och ekonomiska förbindelser”.

Det svenska Totalförsvarets forskningsinstitut har också uttalat sig om utvecklingen i Niger.

– Det är ett bakslag speciellt för Frankrike och USA, som haft en ledande roll i det här, säger Gabriella Körling på FOI i SVT Aktuellt. Kanske främst Frankrike, men även EU har ju också satsat mycket på Niger nu. Speciellt med tanke på vad som hänt i Burkina Faso och Mali, där det också är militära regeringar som styr, och där man allt mer har vänt sig från västliga partners och till Ryssland. Så det här är en stor utmaning.

Enligt SVT är det dock många i Niger som stödjer militärkuppen. Detta beror, enligt Körling, på den forna kolonialmakten Frankrikes ”Afrikapolitik”. Men hon påstår också att det bakom kritiken finns ”konspirationsteorier” om att Frankrike är ute efter naturresurser. Det folkliga missnöjet mot västländer som Frankrike sägs också bero på att situationen i denna del av Afrika inte förbättrats, trots att väst påstår sig bekämpa islamister och har skickat trupper dit. Innan militärkuppen samarbetade Niger med Frankrike, medan Burkina Faso och Mali redan ”sparkat ut” Frankrike, säger Körling. Därmed kan det bildas en ny antivästlig allians i området.

Nu har det införts sanktioner mot Niger. Syftet med detta, säger Körling i SVT, är att ”sätta press” på militärjuntan ”för att få dem att tappa delar av det här folkliga stödet som faktiskt finns”. Ju mer tid som går, ju mer effekt tros sanktionerna få. Matpriser kan öka och tillgången till elektricitet försämras. Det ska få folket att vända sig bort från kuppmakarna, tror man.

FOI släppte nyligen en hårt kritiserad rapport kallad ”Rutten demokrati”, som fokuserar på just ”konspirationsteorier” och där Swebbtv pekas ut som Sveriges främsta regimkritiker.

Se Douglas Macgregor analys om Niger och nordvästra Afrika:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program