Avgörande debatt ikväll – Le Pen närmare presidentmakten än någonsin tidigare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Rassemblement Nationals Youtube-kanal

Ikväll kommer det ske en debatt mellan den nationalistiska franska presidentkandidaten Marine Le Pen och globalisternas kandidat den nyliberala sittande presidenten Emmanuel Macron. Denna debatt kan bli avgörande, då det är rekordjämnt i opinionen inför sista valomgången i det franska presidentvalet.

France 24 direktsänder debatten, en debatt som troligen kommer kunna avgöra presidentvalet i Frankrike. En nationalistisk kandidat har tidigare aldrig varit så nära att vinna presidentmakten i Frankrike. Enligt Politicos Poll of Polls är det 10 procent som skiljer kandidaterna åt, däremot kan en bra eller dålig debatt bli direkt avgörande. Avståndet mellan Le Pen och Macron var 16 procent för bara en månad sedan.

För varje vunnen procent förlorar motståndaren en procent, eftersom det bara är två kandidater som möts i sista valomgången. Därför kan omsvängningarna gå fort. Dessutom är det inte säkert att alla väljare som röstade i första valrundan går och röstar i den sista. De som röstat på en annan kandidat i första valomgången kan mycket väl avstå från att rösta. Enligt Politicos mätningar saknar en majoritet förtroende för Macron, vilket ökar sannolikheten att väljare som hellre hade sett honom än Le Pen vid makten inte känner någon entusiasm att gå till vallokalen.

Förra valet vann Macron med 66,1 procent av rösterna och Le Pen samlade ihop 33,9 procent av väljarstödet.

Marine Le Pens far, Jean Marie Le Pen, gick vidare till sista presidentvalomgången redan år 2002 när han fortfarande var partiledare för Front National. Han förlorade då rejält i andra omgången och fick 17,8 procent av rösterna jämfört med Jaques Chiracs resultat på 82,2 procent.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program