”Antivit” muslim ny ledare för Skottland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Scottish Government(CC BY 2.0)

Humza Yousaf blir nu den första muslimen att leda ett stort brittiskt parti. Han kommer också ta över som försteminister i Skottland, ledare för landet.

Det var igår som den tidigare hälsoministern 37-årige Humza Yousaf valdes till ny partiledare för Skottlands styrande parti SNP. Han fick 52 procent av rösterna.

Detta innebär att han även kommer ta över som Skottlands försteminister, alltså regeringschef, efter Nicola Sturgeon, som nyligen avgick hastigt.

Enligt TT kommer han då bli ”historisk”, eftersom han är den första ledaren som tillhör en så kallad etnisk minoritet.

”Han blir också den förste muslim att leda ett stort parti i Storbritannien”, skriver nyhetsbyrån.

I oktober blev Rishi Sunak, som har indisk-punjabiskt ursprung, ledare för Konservativa partiet i Storbritannien och därmed brittisk premiärminister. Sunak säger nu att han ”ser fram emot” att arbeta ihop med Yousaf.

Humza Yousaf vill bland annat att Skottland ska tillbaka in i EU.

Han ska också ”kämpa för att skydda alla minoriteters rättigheter”, uppger AFP.

När han först valdes in i det skotska parlamentet 2011 avlade han sin ed på engelska – och urdu, Pakistans officiella språk.

Humza Yousaf har klagat på andelen vita människor i Skottlands politik. När han var kabinettssekreterare för justitiefrågor, uttryckte han sitt missnöje över att ”i 99 procent av mötena jag går på är jag den enda icke-vita personen i rummet”, enligt The Guardian.

”Användare i sociala medier, många av dem till synes inte skotska, har förvridit talet till att han är ’antivit’, snarare än att han beskrev sociala realiteter under en parlamentarisk debatt om antirasism. Under åren har Yousaf inte varit rädd för att offentligt uppmärksamma strukturell rasism i Skottland”, skriver The Guardian.

Och mycket riktigt. I sociala medier utmålas han som just ”antivit”:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program