Äldrevården kollapsar av invandringen – används som integrationsprojekt: ”Försöker dölja arbetslöshet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Äldrevården i Sverige har blivit ett integrationsprojekt som politikerna använder för att få ner arbetslösheten bland invandrare. Men det skapar stora problem för de äldre, säger psykiater Anita Nilsson i en ny intervju med Swebbtv. Det leder bland annat till språkförbistring och att kraven på vårdkunskaper inte höjs till adekvata nivåer. Det borde krävas legitimering av undersköterskor, men detta har politikerna skrinlagt för att inte försvåra möjligheterna att slussa in människor i vårdyrket, menar Anita Nilsson.

I en ny intervju med Swebbtv upprepar psykiater Anita Nilsson att det borde finnas krav på legitimation för undersköterskor i Sverige. Så fungerar det i övriga nordiska länder, men i Sverige är det en anställningstitel utan preciserade kunskapskrav.

Nästan vem som helst kan arbeta inom den svenska vården.

Invandrare kan få en tvåårig utbildning som delvis erbjuds på somaliska och andra hemspråk. Men detta duger inte alls, enligt Nilsson.

– Kommunen annonser att man kan få delar av utbildningen på sitt hemspråk. Både inom äldrevården och andra organisationer har man människor som inte kan svenska. Inom äldrevården kan man inte heller sjukvård. Vi är det enda landet i Norden som gör så här. Under covid spreds smittan på många äldreboenden. Det man lär sig under en sjukvårdsutbildning är ju hygien, hur man ska uppföra sig, klä sig och att man ska vara vaksam, säger Anita Nilsson.

Äldreboenden kan rentav användas som integrationsprojekt. Personal tas då in inte i första hand för de äldres skull, utan för deras egen skull.

I Stockholm har äldreboenden systematiskt lagts ned och gjorts om till migrantboenden, något Swebbtv tidigare rapporterat om. Man använder renovering och stambyten som förevändning för att kunna kasta ut de äldre. Anita Nilsson räknar upp en rad exempel där äldre tvingats ut.

– I Stockholm räknar man med att det behövs ett 30-tal äldreboenden av olika inriktningar. Men inte ett enda har påbörjats. I stället har man lagt ned så här många äldreboenden. Så det sker ingen kort eller långsiktig planering för den befolkningsstruktur som finns.

Enligt Anita Nilsson finns det heller ingen politisk vilja att se över situationen.

Ett annat problem bland äldre är undernäring.

– Därför måste man ha sjukvårdskunnig personal som tar hand om dem, som uppfattar deras tillstånd och skickar dem till sjukhus när det behövs. Det kan man inte om man inte har en sjukvårdsutbildning. Sedan har äldre alldeles för mycket mediciner, vilket bidrar till fallskador, aptitlöshet och ensamhet. Ofta vill de inte ens själva ha så mycket medicin, säger Nilsson.

Bara fallskador är något mycket allvarligt som i värsta fall kan sluta med döden, och därför måste sådana händelser hanteras på rätt sätt, med rätt vård.

– Det beror på att man inte har sjukvårdspersonal, förklarar Anita Nilsson i Swebbtv. Äldre drabbas om det inte finns sjukvårdskunnig personal.

Samtidigt är språkfrågan – alltså att få kommunicera med vårdpersonalen på svenska – enormt viktig för många äldre, menar hon.

Inom vissa andra kulturer kanske det är vanligare att äldre bor kvar hemma hos familjen, diskuteras det i intervjun.

– Så de måste ju undra vad vi håller på med, säger Anita Nilsson. Jag är själv född på en lantgård i Tornedalen. Min farmor och farfar bodde på vinden tills de inte klarade sig längre. Det var min mamma som fick hantera det. Men idag är mitt svar att det ska finnas sjukvårdskunnig vårdpersonal på äldreboenden.

Ett system med legitimerade undersköterskor skulle innebära en enorm tillgång.

– Legitimerade undersköterskor behövs i all sjukvård. Både sluten- och öppenvård. Det hade varit en enorm tillgång att ha dem på vårdavdelningar. Det skulle vara kliniskt rent och innebära god omvårdnad.

Men det har alltså ännu inte införts i Sverige.

– Utredningen om att undersköterskor ska vara legitimerade har man lagt i en låda. Man vill inte ha det. Man vill ha migranter inom äldrevården. Det sker i hela vårt land. Men vill de äldre och de anhöriga ha det så?, säger Anita Nilsson och fortsätter senare:

– Man försöker dölja arbetslösheten hos migranter. Man säger att de ska tand om våra äldre, men det blir ju väldiga problem med det här.

Det brukar inte sällan påstås att den svenska sjuk- och äldrevården skulle kollapsa utan massinvandringen. Men enligt Nilsson är detta inte sant.

– Det är tvärtom. Äldrevården har ju kollapsat helt, säger hon.

Anita Nilsson framhäver även alla de brott som äldre utsätts för i Sverige, och hon är bekymrad över hela samhällsutvecklingen i landet.

– Vi har nästan inbördeskrig. Det är många som flyttar härifrån. Jag vet flera IT-ingenjörer och läkare som tar sina barn och lämnar landet. Svenskar flyttar till Portugal eller Spanien. De vill inte vara kvar i Sverige. Jag funderar själv på att flytta.

Läs också: Boende för äldre svenskar såldes – hyrs nu ut till ”arabisktalande”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program