Boende för äldre svenskar såldes – hyrs nu ut till ”arabisktalande”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Fristads Serviceboende i Bromsten, som Swebbtv tidigare rapporterat om, har sålts till ett privat fastighetsbolag. Bolaget hyr nu ut lägenheterna till två ”bostadsoperatörer” som i sin tur hyr ut lägenheterna i andra hand till ”arabisktalande” som får betala så mycket för de upprustade bostäderna att oppositionen i Stockholms stad kallar det för ”ockerhyror”. Det skriver lokaltidningen Mitt i i sin pappersupplaga. Tidningen får dock inte veta vilka ”bostadsoperatörerna” är. Det vill fastighetsbolaget inte berätta.

Det var i våras som Stockholms stad, genom sitt fastighetsbolag Micasa, sålde en fastighet i Bromsten där bland annat servicehuset Fristad för äldre fanns.

Där bodde cirka 100 äldre personer, som tvingades iväg.

Det påstods bland annat huset var i dåligt skick och att det inte var ekonomiskt försvarbart att renovera det. Det påstods också att man skulle göra ett stambyte.

– Det är skitsnack! Det är inte rätt mot oss gamla, sade en av de äldre när Swebbtv gjorde ett reportage om nedläggningen.

– Det är bluff och båg från början till slut, sade en annan om påståendet att huset var i dåligt skick.

Fastigheten såldes till det privata fastighetsbolaget Landia.

Enligt tidningen Mitt i har nu lägenheterna rustats upp och blir uthyrda i andra hand till höga priser.

Landia hyr ut samtliga cirka 200 lägenheter genom ett ”blockhyresavtal”. Det innebär att endast två hyresgäster, så kallade ”bostadsoperatörer”, hyr alla lägenheter men sedan i sin tur hyr ut dem i andra hand.

När Mitt i vill veta vilka dessa operatörer är, får tidningen kalla handen. Landia vill inte avslöja det.

Lägenheterna hyrs ut genom annonser skrivna på svenska, engelska och arabiska, och annonseringen sker på Blocket samt på anslagstavlor i västra Stockholm, skriver tidningen.

Den som vill hyra en 1,5-rumslägenhet på 40-47 kvadratmeter måste betala hela 11.000 kronor i månaden, och hyreskontraktet skrivs på max tre år.

Mitt i provade att ringa upp numret på annonsen. Personen som svarade sade då att han ”bara hjälper till att förmedla lägenheterna till personer som är arabisktalande”, skriver Mitt i.

Landia har inte velat kommentera den saftiga hyressättningen och menar att den är upp till hyresoperatörerna. Men inom den politiska oppositionen i Stockholms stad är man inte alls nöjd. Där tycker man att det handlar om ”ockerhyror”.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) säger att upplägget är upprörande och att annonserna riktas till personer som är desperata efter bostad. Så skulle inte en seriös aktör agera, menar han.

Lägenheterna läggs inte ut på den vanliga bostadsförmedlingen, påpekar Valeskog, som tycker att hela ärendet har skötts väldigt illa.

– Staden hade alla möjligheter att själv rusta upp bostäderna, förbättra standarden och erbjuda de äldre boende, säger han till Mitt i.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) hävdar dock att staden inte hade behov av servicehuset och att det därför var rätt att lägga ner boendet och sälja huset.

Swebbtv har alltså tidigare rapporterat om nedläggningen av Fristads Serviceboende i Bromsten.

Swebbtv blev kontaktat av en person som berättade att hans gamla mamma på 95 år skulle kastas ut från serviceboendet. Swebbtv åkte dit och talade med de gamla och deltog i ett informationsmöte.

”Byggnadernas dåliga skick upprepades som ett mantra från politikerna i informationsmötet. Efter mötet kontaktar vi kommunens fastighetsbolag Micasa varvid det framgår att de gamlas påståenden, om att allt är en bluff, ligger nära sanningen. Det finns helt enkelt ingen riktig teknisk analys. Allt följer samma mönster som vid tidigare nedläggningar av boende för äldre: man skyller på byggnaden för att lägga ner boendet”, har Swebbtv tidigare rapporterat.

Se inslaget nedan:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program